Cântarul șugubăț

După ce am stat de vorbă cu creierul meu la începutul abordării acestui stil de viață, m-am dus către cântar. M-am pus în șezut, cu genunchii la piept, că de stat turcește nu se punea problema, la 100 de kilograme abia reușeam să-mi adun degetele de la picioare să-mi tai unghiile.. Ale kilelor povești…

 • Dragul meu cântar! De astăzi îmi propun să te iubesc mai mult și o condiție pentru asta , este să mă iubești și tu… mult mai mult decât ai făcut-o până acum.  Până acum, a fost așa un joc de du-te vino.. hai 100 de grame, hai un kilogram lipsă, hai cu două înapoi. Și nu m-am supărat pe tine, te-am înțeles. Vezi, încă ești întreg..încă! Vreau să mă iubești și tu. Uite, m-am simțit bine când mi-ai zis că sunt frumoasă, chiar dacă sunt grasă. E extraordinar de frumos să te iubească cineva mai mult decât te iubești tu.

Continui să vorbesc cu el, îi spun că vreau sa pierd acel număr de kilograme și să ajung la acea greutate în care m-aș simți confortabil. 70… cale lungă. Încă visez…

 • Mă femeie! zise cântarul după ce mi-a ascultat întregul monolog.

Eu mă uit speriată, în stânga, în dreapta. Nu e nimeni în casă și parcă nici vocea soțului meu.

 • Unde te uiți? Cine crezi că-ți vorbește? Sunt eu, uita-te în jos. Dadada, sunt eu cântarul. Stai liniștită, nu e nimeni, încă nu mergi la psihiatrie, decât dacă mă disperi iar, în continuu, cu cântăritul din 5 în 5 minute. Atunci da, mă încăpățânez să-ți arăt aceeași greutate constant sau mai mare.  Uite așa, de draci.
 • Ce vrei să spui? Eu nu fac asta! NUUUU!
 • Of, dacă ai putea să te vezi zilnic , cum te urci pe cântar, dis de dimineață, țup din pat , direct pe cântar. Normal că îți vine să mă arunci după 15 minute, pentru că îți arăt altă greutate!
 • Păi da, câteodată ești stricat!
 • Nu, eu sunt bun și te cântăresc bine. Tu însă, nu știi să te cântărești.
 • Ceee măăăă???? Adică după ani de zile ți-ai găsit tu să-mi spui asta.
 • Da, că pe mine mă disperi. Hai sa te învăț cum să-ți fie bine, vrei? Așa vom fi amândoi fericiți. Uite, prima regula de bază, e ca atunci când te trezești, să mergi la baie, pentru necesitățile fiziologice…
 • Și ce, eu nu fac asta?
 • Taci și ascultă. Acum taci, măcar acum taci! ( cântarul se înroșește- l-am enervat). Nu respecți regulile mele. După ce mergi la baie, te cântărești în budigăi- da, faci bine asta, dar nu în totalitate. Plimba-te 15 minute, prin casă, lasă-ți apa să reintre în circuitul normal în organismul tău. E si normal sa-ti arăt altă greutate după 15-20 de minute fără să manânci sau sa bei ceva. Da, nu te cântărești când trebuie și te răzbuni pe mine. Bla bla bla… nu zi nimic. Taci.  Apoi, vrei sa ți le trasez cu liniuță? Îți fac și asta. Uite chiar fac asta. Tu scrie!!!

Îmi iau din camera un carnețel și ma apuc de scris…reguli!

 • Scrie acolo, mare sa se vadă și pentru dioptriile tale!
 1.  Cântarul trebuie sa fie pe o suprafață tare, dreaptă, în același loc fix- gresie- faianță  (aceeași dală) nu pe covor;
 2. Cântărește-te pe același cântar mereu, adică pe mine, nu la prieteni, vecini, sala etc
 3. Stai dreapta când te cântărești, bratele pe lângă corp nu cocoșată să vezi numărul kilogramelor
 4. Cântărește-te o data pe săptămână, în aceeași zi și la aceeași ora;
 5. Cântărește-te purtând aceleași haine sau, mai bine, fără haine, bijuterii, accesorii diverse;
 6. Nu te cântări imediat după dus, în prosop sau cu parul ud (mai ales că ai parul lung);
 7. Greutatea trebuie notată într-un jurnal alimentar, dar autoevaluarea rezultatelor de bilanț trebuie să o facem la mijlocul săptămânii, miercuri sau joi dimineaţa. De ce atunci? Pentru că sfârşitul de săptămână este foarte tentant, apar multe situaţii în care ne abatem moderat de la dietă, influenţând greutatea, astfel că luni dimineaţa ea este maximă.
 8. Greutatea poate fluctua de la o zi la alta (cu aproximativ 1-2 kilograme) si de mai multe ori pe zi. Asa ca greutatea de dimineața nu va fi întotdeauna la fel cu cea de seara, depinzând mult de alimentația din ziua respectiva, tranzitul intestinal si lichidele consumate. Greutatea corporala cât mai exacta o putem afla cel mai bine dimineata, dupa trezire dacă vrem sa ne simțim bine psihic sau seara în jurul orei 18  când corpul este hidratat și avem un cantar profesional de tip Tanita , care sa ne arate toate datele necesare unei bune evaluari. Dimineața creste masa de grăsime, spre deosebire de momentul cuprins între gustarea de la 16 si cină. Așadar dimineața putem e ea 80 de kograme, masa grasă de 39, iar seara, putem avea 80.5 kg, masa grasă de 35 % și în nivel de hidratare de 49%, spre deosebire de dimineață când poate fi doar de 42….
 9. Creşterea în greutate a femeilor si a ta mai Mărie,  cu 1-2 kilograme în perioada premenstruală şi parţial în timpul menstruaţiei se explică prin acelaşi mecanism de retenţie hidrică, datorat modificărilor hormonale. Constipaţia sau eveacuarea intestinală incompletă pot produce o creştere în greutate de 1-2 kilograme. Nici această situație nu este îngrăşare. Pricepi?
 10. Urcatul asta al tău excesiv pe mine, poate deveni o obsesie si iar te enervezi pe mine. Uite, ia un centimetru si te masoara mai degraba. Fiecare centimetru lipsă, înseamnă lipsa grăsime din tine.
 11. După ce crapi în tine o pungă de chipsuri, te aștepți să îți arat altceva la cântar? 9 grame de sare (adică doua lingurițe de sare)  înseamnă un litru de apa retenție hidrică. Îl dai jos în 2 zile dă-te încolo. Îngrășarea cu 1 kilogram apare după un consum caloric de 9.000 de kilocalorii, ceea ce de la o zi la alta ar fi neobișnuit. Dar tu nuuuu, Batman, Batman,…
 12. Băi deșteapto! Știi că atunci când ai febra musculara  cântărești mai mult? Iar te uiți chiorâș la mine…
 13. Slăbitul asta de pe azi pe maine, cum vrei tu nu se poate și n-aș vrea să-ți dau speranțe. Ai un par superb, ar fi păcat sa ți-l pierzi. Nu? Asa ca ia-o treptat. uite, sa îți crească stima de sine și sa nu simți ca te-am abandonat, hai sa facem un exercițiu împreună. Ne cântărim o data pe săptămână în prima lună, apoi în luna a doua la 2 săptămâni și din luna a treia , o data la o lună, vrei? Hai că poți și s-a obișnuit și creierul tău cu asta …Ce zici, te bagi?
 • Da, mă! Mă bag. Chiar pot să fac asta. Uite, nu mai spunem nimănui că am avut discuția asta, da? Or să spună că-s nebună !!!
 • Ba tu să povestești, că sunt multe în situația ta.

După 8 luni, mă simt extraordinar, cântarul m-a învățat să-l folosesc fără să mă enervez pe el. S-a enervat el pe mine și a clacat după 10 ani de folosire intensă, zi de zi…

Am cumpărat altul, pe care l-am probat cu două gantere de 2 kilograme fiecare. Când a arătat 4.00 kilograme, am știut că funcționează.

Ești mult mai importantă decât numărul kilogramelor!

9 comentarii »

 1. Superb articolul!
  Cred ca fiecare femeie se recunoaste in cele descrise.
  Recunosc ca am citit cu voce tare si am si ris(eram singura acasa,sper ca nu m-au auzit vecinii 🙂 )
  Multumesc

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s