Alăptez, pot să țin Fixul?
O altă întrebare care îmi este adresată de foarte multe femei din grup, după ce au născut, este aceasta… ” Am născut, alăptez, vreau să slăbesc, nu mă mai suport, aș putea să țin Fixul?”
Întrebarea mă duce și pe mine în trecut, cam pe atunci când am născut. Desigur, au trecut 10 ani, însă parcă am născut ieri când mă gândesc la asta. M-am dus să nasc cu 98 de kilograme, și am ieșit din spital cu 90. Iar când am ieșit, primul gând a fost să revin la silueta de dinainte de naștere. M-am apucat de dietă… și de sport, pentru că eram disperată să redevin eu. După o lună de zile, nu slăbisem decât vreo 2 kilograme, nu mai aveam lactație, nici nu alăptasem din cauza unor probleme medicale ( colectam cu pompa), și începuseră anumite probleme legate de prinderea operației de cezariană. Am renunțat. Apoi am luat-o treptat. M-am gândit că 18 kilograme le pusesem în sarcină și alte 12 kilograme ( 4 luni) înainte de a rămâne gravidă, pentru că mă lăsasem de fumat, in 13 luni. Hai să nu lungesc povestea și să vă spun că numărul kilogramelor acumulate în sarcină, trebuie date jos în tot atât timp cât s-au depus. Adică 9 luni. Astea 9 luni trebuie să ai răbdare cu tine. Într-un an și 3 luni , am slăbit 30 de kilograme. Răbdare!
Dacă poți să ții Fixul în cazul alăptării? Este cea mai bună soluție pentru tine și crede-mă cea mai eficientă. Am câteva sfaturi pentru tine dacă le pot numi așa… Dacă ți se par importante , le poți lua în calcul, sau nu. Decizia este în mâinile tale. Îți scriu astea, pentru că foarte multă lume îți va spune că nu, nu poți, trebuie să-ți vezi de alăptat și de copil. Mituri.
Sunt câteva mici artificii însă. Iată care sunt:
- Mesele tale imediat după naștere trebuie să fie undeva la 1800 de calorii, deoarece poți afecta lactația , iar după primele 2 luni de alăptat poți reduce numărul caloriilor, dar nu mai mic de 1500.
- De ce ți se potrivește Fixul? Pentru că iți oferă 3 mese principale și două gustări, adică porții mici și dese. Nu sări peste gustare întrucât este foarte importantă și trebuie să alegi gustări sănătoase pentru tine și pentru copilul tău.
- Fă plimbări lungi cu bebelușul. Este bine și pentru el și pentru tine.
- Consumă alimente cât mai sănătoase, dar care respectă și regulile alăptatului. Dacă iți place picantul, va trebui sa renunți la el, întrucât alimentele picante produc colici bebelușului.
- Redu consumul de cafea.
- Alimentația ta ar trebui sa conțină- cereale integrale, ouă, linte, carne de pui, curcan, lactate, legume verzi, fructe, nuci, oleaginoase în general, pește- cam de 2 ori pe săptămână.
- Bea cât mai multă apă. Pentru a stimula lactația este nevoie să te hidratezi. Deci consumul de apă este cel mai important. Ia-ți sticla psihologica.
- Trebuie să știi și faptul că alăptarea arde în medie cam 500 de calorii.
- Slăbirea bruscă în timpul alăptării eliberează anumite toxine din corp, toxine care duc și la o creștere a toxinelor din laptele matern. Deci sigur nu vrei sa-ți îmbolnăvești copilul.
- Proteinele sunt importante în procesul de slăbire , iar numărul acestora ar trebui mărit cu 10-15% în perioada alăptării – ou, iaurt, pui, peste..
- Nu renunți la fructe și legume- cu specificația că trebuie să fii atentă și la acestea. Nu tot ceea ce este fruct sau legumă face bine copilului tău.
- Nu consumului de cola, sucuri cu acid.
- Suplimentarea calciului fie din alimentație : legume verzi, brânzeturi, tofu, peşte proaspăt, conserve de sardine şi somon cu oase, broccoli, spanac, smochine, susan, fie din suplimente.
- Și, nu uita de mișcare. câte putin, dă-i un impuls organismului.
Acestea fiind spuse, îți doresc spor la slăbit într-un mod cât mai sănătos și să ne auzim cu rezultate cât mai frumoase. Aștept să-mi spui cum îți este după prima lună de Fix.
Fixul care îți schimbă viața!
Nu cred in ” greutatea pusa in timpul sarcinii trebuie sa fie pierduta in tot atata timp in cat s-a depus” Totul tine de activitatea hormonala si este „custom made” pe profilul genetic al fiecarei femei. Perioada de alaptare,stilul de alaptare si nevoile nutritionale ale bebelusului….gradul de surmenaj si privarea de somn al proaspetei mamici…sunt multi vectori in ecuatia asta. Presiunea asta absurda de a slabi dupa nastere mi se pare ridicola si nu ii vad rostul. Genetic suntem facute sa luam in greutate si circumferinta in timpul sarcinii atat pt protectia ei cat si pt nevoile pe care le ridica supravetuirea speciei…si adtea sunt aspecte stabilite de mii de ani de evolutie…nu de standardele marketingului si ale industriei”de frumusete” Important este sa fii sanatoasa si ati respecta corpul care te-a ajutat sa aduci o noua viata in lume…sa il pretuiesti si sa ii intelegi nevoile (ca si asa saracul a trecut printr-o trauma si e un tsunami de hormoni innebuniti prin el)…slabitul nu e o prioritate dupa nastere-sanatatea e!
ApreciazăApreciază
Nu cred ca ați înțeles mesajul meu corect…. Sunt proaspete mămici care doresc sa scape de kilogramele din sarcină, un număr de 20 într o lună… Ceea ce este imposibil.. Pe când 20 în 9-12 luni suna nai verosimil. Sau poți sa nu scazi deloc un an. Oricum, un nutritionist te ajuta cu un plan alimentar după un an de la naștere. Unul care se respecta și nu îți vrea banii.
ApreciazăApreciază