Provocarea lunii mai!
Provocarea lunii mai a fost pentru mine o revelatie. Provocarea a constat in a ne uita mai mult interiorul nostru, in a renunta la dulce, in a merge mai mult, a face sport, a manca echilibrat. Provocare acceptata. Nu numai ca am acceptat provocarea, dar am incercat sa schimbam si alte grasute. Parte din ele au acceptat provocarea care nu poate aduce nimic rau, decat mult bine.
Asadar, cum spuneam, nu numai ca am acceptat provocarea, dar am si facut ceva in sensul asta. Mi-am zis asa, daca le dau pedepse fetelor (genuflexiuni) pentru fiecare prajitura mancata, fainoase, paste, atunci eu de ce sa nu fac ceva? Si am facut. Pe 3 mai , am intrat in sala. Mi-am facut abonament si am inceput antrenamentul cu greutati. Primele zile au fost groaznice, ma dureau toate, ma dureau muschii la picioare, nu puteam sa ma ridic si sa merg. Dimineata, era foarte greu sa ma dau jos din pat. Mi se spune sa nu stau, sa ma misc in continuu. Ma misc, scap de febra. Una dintre intrebari a fost de ce am ales antrenamentul cu greutati. Va explic imediat. In general femeile aleg sa se antreneze aerob, eu am ales sa lucrez cu greutati pentru ca asta este cheia unui corp tonifiat. Luna asta am fost intrebata totodata daca vreau sa fac muschi, alegand acest sport si am constatat ca exista o perceptie gresita asupra acestui lucru. Femeile nu produc suficient testosteron (hormon masculin responsabil pentru cresterea musculara), decat intr-o cantitate infima. Ideal ar fi sa se combine exercitiile de tip aerob cu cele de tip anaerob. Lucru pe care il fac si eu. Timp de o ora jumatate sunt in sala, 15 minute fac banda (alternez minut alergare cu minut mers alert, 10 minute stepper si alte 10 minute sprint bicicleta. Dupa care incep antrnamentele cu greutati. Nici nu este indicat sa faci sport mai mult de o ora cu greutati, intrucat dupa 60 de minute cresterea musculara si arderea grasimilor incepe sa scada. Pauza dintre seturi trebuie pastrata la maxim 90 de secunde, seturile de exercitii trebuie sa cuprinda cam 8-15 repetari, instructoarea mea a ales 10 repetari. Fac genuflexiuni, lucrez cu gantere, fac sarituri (recunosc nu ma simt ok la nivel lombar), abdomene, triceps (aici este de lucrat , intrucat atunci cand slabesti pielea se lasa si este nevoie de un antrenament mai intens), biceps, pectorali ( marea problema este lasarea sanilor in cazul femeilor, care daca nu ii lucrezi, e posibil sa vrei operatie in cativa ani).
Tinand orele fixe, mi-am dat seama ca mai apare o problema. Cand fac sport, inainte de masa, dupa masa.. Intrebari. Avand un serviciu de 8 ore, de regula, am ales sa merg la sala de la ora 17. Sunt la o ora dupa gustare, care consta in carbohidrrati in ziua de antrenament, pentru un aport de energie. Apa o consum si inainte de antrenament si in timpul antrenamentului, cu specificatia ca beau cam 300 de mililitri inainte cu jumatate de ora de antrenament, iar in timpul antrenamentului beau apa cu inghituri mici pentu a nu ma incarca digestiv. Daca beau 500 de ml de apa in timpul antrenamentului, asa deodata, nu mai pot face antrenamentul corespunzator. Apare si refluxul care nu e tocmai placut. Bun, am raspuns la intrebarea daca beau apa. Acum , voi incerca sa raspund, mulandu-ma dupa programul meu. Dupa ce ai depus efort, organismul trebuie sa se recupereze, iar acest lucru se poate face numai cu o alimentatie sanatoasa si un program de odihna adecvat. Daca inainte de sala carbohidratii reprezentau sursa principala de hrana, acum, pentru ca muschii trebuie reincarcati cu glucoza, masa va fi bogata in proteine si carbohidrati. Laptele, carnea de pui, carnea de vita pe gratar, oua, etc. Perioada optima pentru a te recupera este intre 15 si 60 de minute. Aceasta este perioada in care organismul asimileaza cel mai bine cantitatea de glucoza pierduta, insa este important sa eviti mancarurile grele, pline de grasimi nesanatoase, sau dulciurile. Dupa antrenament poti sa mananci: un shake proteic, ananas proaspat cu iaurt sau cottage chese, cartofi dulci, orez cu legume, vita la gratar cu broccoli, o mana de paste cu rosii , somon, albusuri de ou, etc.

Categorii: Articole Maria Chetran