Un stil de viață, nu o dietă!

De vreo două zile stau așa, eu mai mult cu mine și analizez modul în care mănâncă oamenii, pornind de la fixul care iți schimbă viața. Fixul care îți schimbă viața înseamnă  de fapt schimbarea obiceiurilor alimentare și a modului în care te privești, raportat la mâncare. Fixul care îți schimbă viața, înseamnă a te transforma din interior către exterior, fără însă a-ți crea frustrări sau restricții. N-am înțeles niciodată blamarea caloriilor în alegerea unui stil de viață sănătos, sau a alegerii combinațiilor corecte de alimente, a meselor în funcție de afecțiunile pe care le ai. Citesc de ceva vreme studii, rapoarte și mai nou tratate, cărți de nutriție, pentru a vedea dacă greșesc undeva în alegerile pe care le fac și ce aș putea remedia.

Când mi-am propus să slăbesc, am luat foarte în serios acest lucru și m-am întrebat dacă pot. Și mi-am răspuns că da. Acest da, a fost cel mai hotărât DA spus vreodată. Mai sonor decât acel Da pe care l-am spus în biserică soțului meu.  De regulă, cei care mă stimulează intelectual  și mă fac să-mi doresc mai mult și să-mi demonstrez că POT să fac asta, sunt bărbații. Bine și pe ăștia îi număr pe degete.  Concluzia la  am ajuns după 10 luni de fix, ESTE IMPORTANT  să ai lângă tine oamenii care te stimulează să faci anumite lucruri și să ieși din carapace, să devii un fluture, să zbori, să visezi și să reușești. Iar eu reușesc pentru că m-am înconjurat de oameni pozitivi care cred în mine. Iar ăsta este cel mai bun stimulent.

Sfârșitul acesta de săptămână l-am dedicat exclusiv pentru a vorbi cunoștințelor, prietenilor, colegilor, despre fixul care îți schimbă viața, despre principiile lui și despre starea de bine care ți-o oferă acesta. Am aflat multe lucruri despre fiecare, despre obiceiurile alimentare, despre ceea ce îi face fericiți pe unii (băutura- la care nu pot renunța), despre ce ar vrea alții să schimbe la ei și poate și la modul în care privesc mâncarea sau cum îi privește mâncarea pe ei. Despre privitul invers nu și-au pus niciodată problema.

Cea mai mare problemă a lor e cuvântul dietă.

– Ce se întâmplă când nu mai țin dieta?

– Pui kilograme înapoi!

-Pai nu ai zis că nu pui?

-Nu, n-am zis asta. Am zis că Fixul care îți schimbă viața nu este o dietă. Tocmai aici este problema. Este o problemă de percepție. Fixul care îți schimbă viața este despre schimbarea obiceiurilor alimentare într-un interval orar 7,10,13,16 și 19, dar care poate fi adaptat în funcție de activitățile tale , de specificul muncii tale.  Tu vei respecta alt interval orar, dacă vrei să începi. Renunți la orele fixe, pui înapoi. Și îți repet asta pană ai să înțelegi.

-Nu vreau să renunț la cartofii prăjiți!

-Nu renunța! Mănâncă 100 de grame de cartofi prăjiți cu salată. 100 de grame de cartofi prăjiți în baie de ulei cum îți plac ție, au 400 de calorii.  Cu slana de carne bagi bombe calorice și te aștepți să slăbești. Nu vei slăbi și nici sănătos nu este. Vei avea același colesterol mărit. Nu o spun eu, o spun nutriționiștii, o spune cardiologul tău. Când îmi iau și eu diploma, am să te trombonesc la cap zilnic. Deși nu aș vrea să mănânci nici cartofi prăjiți!

-Asta da veste… dar cartofi cu carne? Deci fărăăăă???

-Nu!!! Fără! Păi de asta ai ajuns de 154 de kilograme. Un stil de viață sănătos înseamnă și sacrificii. Până ajungi la 110 kilograme ți-aș recomanda să nu faci combinații eronate și ține cont de faptul că ești hipertensiv, nu ai voie sare și tu pui cu tona, nu poți mânca gras și tu mănânci un porc o dată, ai adoptat greșit partea cu  consumul de proteină, fără ca medicul tău să-ți fi făcut un consult în sensul ăsta. Unde sunt legumele, unde sunt fructele? Unde este peștele? Lactatele??? Mănânci puțin și prost dragul meu prieten. Tu știi câtă proteină trebuie să mănânci?

– Păi eu mănânc Mărie…

-Dar nu știi câtă…se calculează în funcție de greutatea corporală. Dragul meu, trebuie să faci ceva pentru tine și familia ta. Tu dacă mori mâine, nu mai simți nimic. Ai murit, caput. Ai crăpat. Ce va simți copilul tău? De ce ar trebui să rămână fără tată, doar pentru că ți-a plăcut mai mult mâncarea  și stilul ăsta haotic în care te învârți și nu ai văzut lucrurile cu adevărat importante care se învârt în jurul tău?

-……..

O liniște surdă se lasă și el cere de la bar un ceai verde cu mentă și  lămâie. Și-ar fi luat o bere în mod normal sau un pahar cu vin. După, discuția a prins oareșicare iz de nostalgie , iar el… a băut vreo trei ceaiuri. Așteptând ora fixă.

Eu n-am făcut nimic pentru el, pentru că schimbarea nu trebuie să vină de la mine, ci să pornească din el. Eu doar i-am spus să nu moară.

Astăzi, zece bărbați se uitau la mine în timpul unei ședințe. Toți mă întreabă ce am făcut de am slăbit. Zâmbesc și le povestesc  în pauză despre Fixul care îți schimbă viața. Și le spun că mă iubesc mai mult azi decât am făcut-o ieri.

Urmează să mă cântăresc peste două zile. 10 luni de fix.

 

 

 

5 comentarii »

  1. Din ianuarie am spus și eu DA ! Într-adevăr sunt schimbată, atât fizic cât și moral. Zâmbesc mai mult, îmi încep ziua cu mult optimism! Sunt întrebată ce am făcut de am pierdut kilogramele care mă îmbătrâneau ( da, grăsimea îmbătrânește!). Am rămas cu 3 rochițe, câteva tricouri și o singură pereche de pantaloni, insa nu-i problemă! Iau altele și voi continua acest stil de viață!
    Totul incepe cu TINE, trebuie doar să vrei!
    O zi frumoasă în fiecare zi.
    Cu drag, un Fulguleț

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s