Alimentația în cazul femeilor cu Sindromul Ovarelor Polichistice SOP
Alimentatia in cazul femeilor cu sindromul ovarelor polichistice (SOP)
Legume cu frunze verzi
Beneficiile de a manca fructe si legume pentru a pierde in greutate sunt bine cunoscute, dar, de asemenea, ajuta la controlul sindromul ovarului polichistic in mod natural. Legumele sunt pline cu nutrienti, si, de asemenea, sunt bogate in calciu, fier, potasiu, magneziu, impreuna cu vitaminele K, C si E si vitamine esentiale, cel mai important vitamin B, care joaca un rol imperativ in gestionarea simptomelor de sindrom ovar polichistic. Vitaminele B – in special B2, B3, B5 si B6 ajuta metabolismul, imbunatateste functionarea tiroidei si mentine echilibrul hormonal, pentru a imbunatati fertilitatea toate care sunt esentiale pentru gestionarea SOP.
Mineralele ajuta la neutralizarea aciditatii cauzate de inflamatie si toleranta scazuta la glucoza. Calciul ajuta la maturarea ovulelor si dezvoltarea foliculilor in ovare; potasiu este necesara pentru FSH de productie (foliculul hormonului de stimulare). Aceasta ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual si promoveaza, de asemenea, pierderea in greutate.
Legume colorate
Legumele viu colorate nu doar fac o salata apetisanta, ci ajuta la controlul SOP si trebuie sa fie incluse in planul de dieta SOP. Legumele colorate sunt incarcate cu antioxidanti puternici care ajuta la neutralizarea efectelor nocive ale stresului oxidativ la femeile care sufera de acest sindrom. Legume colorate: ardei rosu si galben, cartofi dulci, rosii, morcovi, vinete, etc.
Fructe
Acesta este urmatorul set de alimente sanatoase, care trebuie sa fie incluse in dieta. Cu toate ca majoritatea femeilor care sufera de acest sindrom sunt reticente in a include fructe in dieta lor, din cauza continutului de fructoza, care cauzeaza o crestere brusca a nivelului de zahar din sange si, prin urmare nivelul de insulina, fructele sunt foarte bogate in fitonutrienti, vitamine, minerale si fibre, astfel ca nu ar trebui sa fie evitate in totalitate.
Includeti fructe, care au IG scazut, cum ar fi, capsuni, caise, grapefruit, lamaie, pepene galben, guava, pere, portocale, pepene verde, afine, nectarine, mere si kiwi si de asemenea, mananca un pumn de nuci sau seminte pentru a controla cresterea brusca nivelului de zahar cauzat de fructe.
Grasimi sanatoase
Nu toate grasimile sunt nesanatoase si daunatoare pentru femeile care sufera de acest sindrom. Grasimile sanatoase si acizi grasi esentiali sunt indispensabile pentru mentinerea celulelor si eliminarea toxinelor din organism, precum si promovarea echilibrului hormonal si managementul greutatii. Grasimile sanatoase detin, de asemenea, un loc important in dieta SOP. Grasimi sanatoase se gasesc in seminte, nuci, avocado, ulei de masline, peste gras, cum ar fi somon si ton.
Carne organica
Pentru ca cresterea in greutate este o problema majora legata de acest sindrom, este important sa se includa proteine slabe pentru a slabi in dieta ovarului polichistic in scopul de a controla greutatea corporala.
Carnea este una dintre cele mai puternice surse naturale de proteine. Dar trebuie sa optati pentru bucati slabe de carne care contin mai putini hormoni si pesticide si nu sunt modificate genetic.
Carbohidrati cu indice glicemic scazut
Nu este necesar sa evitati complet glucidele, chiar daca aveti SOP, trebuie doar sa alegeti carbohidratii sanatosi. Glucidele, cu indice glicemic ridicat, cum ar fi cereale instant pentru micul dejun, paine alba, covrigi si orezul alb cauzeaza cresterea rapida a nivelului de zahar din sange, care, la randul sau creste eliberarea de insulina din pancreas, in scopul de a utiliza glucoza pentru energie, dar un nivel ridicat de insulina in organism, in cele din urma duce la rezistenta la insulina si obezitatea, care agraveaza simptomele SOP.
Prin urmare, se sugereaza sa se opteze pentru glucide sanatoase, cu indice glicemic scazut, care se digera mai greu, cauzand eliberarea lenta si constanta a glucozei din sange in organism. Alimente cu continut scazut de IG, de asemenea, ajuta pentru a va mentine mai mult timp satuli si previne poftele. Cele mai multe legume, fasolea, lintea si legume non-amidonoase au rating scazut de IG.
Alimente cu indice glicemic ridicat
Alimentele care au indicele glycemic ridicat promoveaza o crestere brusca a nivelului de zahar din sange, care la randul sau, duce la eliberarea crescuta de insulina. Cu toate ca alimentele cu indice glicemic ridicat sunt gustoase si bune pentru a fi mancate, ele sunt, de asemenea, bogate in calorii si lipsit de substante nutritive care le fac nesanatoase.
Unele dintre cele mai nesanatoase alimente pe care le consumam in fiecare zi sunt biscuitii, prajiturile, painea alba, placintele, chiflele, pastele, orezul alb, cele mai multe cereale pentru micul dejun, fructe uscate, suc, bomboane, iaurt cu aroma, inghetata, sucuri de fructe si supe ambalate. Alimentele bogate in zaharuri simple si carbohidrati , sunt direct legate de acest sindrom; zaharurile nu afecteaza numai nivelurile de insulina, ci perturba si ovulatia.
Lactate
Daca la o dieta echilbrata laptele este recomandat, ele pot fi daunatoare in cazul de SOP. Prin urmare, aceste alimente sanatoase, sunt pe lista alimentelor de evitat in cazul bolnavilor de ovare polichistice.
Produse din soia
Cele mai multe persoane cu intoleranta sau cei care evita produsele lactate , cred ca soia este un substitut sanatos. Dar acest lucru nu este adevarat in cazul SOP. S-a constatat ca soia este implicata in ovulatie intarziata, care poate dauna femeilor cu SOP.
Deci, este cel mai bine este sa se evite produsele din soia in cazul in care acestea sunt in incercarea de a concepe.
Grasimi nesanatoase
Urmatorul grup de alimente care ar trebui sa fie strict excluse din dieta cu sindromul ovarului polichistic, sunt grasimile nesanatoase, cum ar fi grasimile saturate, grasimile hidrogenate si acizii trans-grasi, care agraveaza problemele acestui sindrom. Grasimile saturate sunt prezente in bucati grase din carne si produse lactate, si provoaca o crestere a productiei de estrogen, care impiedica absorbtia anumitor nutrienti in organism si promoveaza cresterea in greutate.
Acizii trans-grasi si grasimile hidrogenate gasite in uleiul de gatit, alimentele procesate si margarina cresc riscul de risc de boli de inima si a diabetului zaharat la femeile cu SOP.
Cofeina
Suntem deja constienti de numeroasele dezavantaje ale cafelei, si se stie ca un consum excesiv de cafea (4 sau mai multe cesti pe zi) pot afecta fertilitatea la femei. Pentru ca SOP are deja un impact direct asupra fertilitatii, cafeaua poate inrautati lucrurile.
Doza zilnica de cafea creste nivelurile de estradiol, un tip de hormon estrogeni care afecteaza ovulatia si ciclul menstrual. Eliminati cofeina din dieta pentru a diminua simptomele SOP si pentru a imbunatati fertilitatea.
Alcoolul
Este bine cunoscut faptul ca consumul de alcool creste riscul de sindrom la femei cu aproape 50%, comparativ cu cele care nu beau alcool. Ficatul este organul cheie care elimina excesul de estrogen din organism, dar consumul regulat de alcool pune presiune in exces asupra ficatului. In plus, alcoolul este usor transformat in zahar in organism, care contribuie la rezistenta la insulina si toleranta scazuta la glucoza. Aciditatea creata de alcool agraveaza inflamatia si face lucruri numai rele, atat pentru persoanele cu diabet de tip 2 si sindromul ovarelor polichistice.
In sfarsit, dar nu in ultimul rand, sunt alimente prelucrate, care au un mare impact asupra SOP. Aditivii, produsele chimice, aromele si agentii de conservare prezente in produsele alimentare prelucrate, stimuleaza eliberarea hormonului prostaglandine, care declanseaza inflamatia care, la randul sau, creste nivelul de insulina in organism.
Mancati alimente integrale, care sunt in forma lor naturala.
Desi nu exista inca nici un tratament cunoscut pentru sindromul ovarului polichistic, urmand cateva reguli simple care sa aduca cateva schimbari in stilul de viata, poate ajuta foarte mult in gestionarea simptomelor SOP in mod natural.
Consumati cereale integrale in loc de alimente procesate si rafinate si fructe intregi in loc de sucuri de fructe, in scopul de a mentine glucoza din sange si nivelul de insulina.
De asemenea, alimentele bogate in fibre, controleaza nivelul de zahar din sange si insulina.
Unele alimente bogate in fibre sanatoase sunt leguminoasele si ofera substantele nutritive necesare organismului.
Se combina proteine si carbohidrati buni impreuna, deoarece proteinele ajuta la reglarea glucozei din sange cauzate de consumul de carbohidrati.
Mancati in mod regulat, dar nu prea des. Se impart alimentele in 3 pana la 4 mese, pe care trebuie sa le mancati la fiecare 4 pana la 5 ore, in scopul de a imbunatati sensibilitatea la insulina si pentru a preveni pofta de gustari nesanatoase. De asemenea, nu sariti peste micul dejun niciodata.
Limitati aportul de sare la mai putin de 2400 de miligrame pe zi.
Limitati consumul de alimente procesate, cum ar fi carne, carne afumata, nuci sarate, conserve de legume, sosuri, chips-uri si marinate.
Renuntati la uleiurile de gatit si alegeti uleiuri nesaturate, cum ar fi uleiul de masline si uleiul de porumb.
Gustarile sanatoase: cum ar fi migdale, nuci, fistic, seminte de floarea-soarelui si seminte de in, care sunt bogate in grasimi mononesaturate si polinesaturate.
Alege optiuni pentru gatit sanatos, cum ar fi coacere, frigere, punct de fierbere si aburinde in loc de prajire adanca.
Mancati proteine la fiecare masa, deoarece proteinele au un efect stabilizator asupra zaharului, care este eliberat de carbohidrati.
A se evita zaharul in toate formele – de zahar rafinat, sirop de porumb bogat in fructoza si chiar indulcitori artificiali.
Se beau 2 litri de apa in fiecare zi.
Femeile cu sindrom sunt la risc mult mai mare de boli de inima si diabet, asa ca este cel mai bine este sa nu se agraveze riscul suplimentar cu fumatul.
Dormiti sufucient in fiecare noapte, deoarece lipsa de somn poate afecta hormonii si poate sa agraveze simptomele si problemele.
Ramaneti activi fizic si faceti sport fiind o parte a unui stil de viata sanatos. La fel ca dieta, exercitiile fizice joaca un rol vital in ameliorarea simptomelor SOP, deoarece este o modalitate foarte buna de a spori sensibilitatea la insulina si de a restabili echilibrul hormonilor de reproducere. In plus, exercitiile ajuta, de asemenea, in managementul de greutatii si va ajuta sa slabiti.
O combinatie de exercitii de aerobic timp de 30 de minute, impreuna cu ridicarea de greutati este cea mai buna optiune.
Sursa: http://www.thefitindian.com/
Categorii: Articole Maria Chetran