Variatiile de greutate la persoanele cu boala celiaca

Atunci cand discutam de managementul greutatii, de multe ori ne gandim aproape automat la o solutie de a preveni castigul in greutate; insa este de stiut ca patologia celiaca poate sa duca la malnutritie cronica asociata cu deficite nutritionale; iar depistarea timpurie a acestora este esentiala pentru un pronostic favorabil.

Statusul nutritional la momentul diagnosticului de boala celiaca depinde de anumiti factori, printre care durata de activitate a bolii, extinderea inflamatiei, gradul de malabsorbtie si aportul nutritional. Boala celiaca afectand cel mai frecvent absorbita de fier, folat, calciu, vitamina D, zinc si vitaminei B12.

Termenul de malnutritie se refera la stare patologica ce rezulta fie din deficitul, fie din excesul unuia sau mai multor principii nutritive ( ex. obezitate, diabet). In pediatrie acest termen se utilizeaza pentru a defini starea de subnutritie, caracterizata de un aportul alimentar deficitar cantitativ (caloric) si/sau calitativ (proteic).

Scaderea in greutate sau intarzierea in crestere la copii.
Scaderea in greutate sau intarzierea in crestere la copii este una dintre consecintele intolerantei la gluten nediagnosticate, scaderea absorbtiei nutrientilor poate sa aiba aceste consecinte, dar si compromiterea sistemului imunitar, copilul fiind susceptibil unui numar mare de infectii mai ales gastrointesinale si respiratorii.

Din acest motiv este foarte importanta diagnosticarea precoce si initierea unei diete cat mai echilibrate din punct de vedere nutritional dar care sa excluda glutenul. De asemenea, dozarea unor analize de laborator care sa urmareasca cele mai intalnite carente in cazul acestor pacienti este esentiala in minimizarea efectelor negative si adoptarea cat mai rapida a metodelor de renutritie adecvate si de recuperare a cresterii.

Este necesara urmarirea indeaporape de catre un specialist care sa poata personaliza dieta astfel incat reechilibrarea sa fie facuta treptat pentru a nu pune organismul deja suprasolicitat asupra unui stres in plus.

Cazurile de subnutritie!
Cazurile de subnutritie pot sa necesite suplimentarea alimentatiei sau chiar alimentatia prin gavaj cu produse special concepute pentru a favoriaza digestia si absorbtia elementelor, iar specialistul dumneavoastra va poate indrepta catre astfel de alimente speciale care intrunesc tintit nevoile fiecarui stadiu de recuperare.

Cu toate acestea persoanele celiace sunt supuse unor riscuri aflate la doi poli, anume subnutritia in perioada prediagnostic, de nerespectare stricta a dietei sau in cazul bolii celiace refractare; iar la cealalta extrema se afla din pacate supraponderea, se estimeaza ca prevalenta obezitatii si sindromul metabolic la persoanele celiace este intr-un continuu trend ascendent.

Dieta fara gluten este din ce in ce mai mult asociata cu un aport crescut de grasimi si un consum redus de fibre, fier si vitamine din complexul B.

La pacientii adulti cu boala celiaca se inregistreaza un consum mai mare de energie prin grasimi (femei 36,5%, barbati 35,9%) si mai scazut surse bogate in carbohidrati (femei 45,9%, barbati 44,9%) fata de recomandarile actuale.

Aportul de cereale integrale la persoanele care urmeaza o dieta fara gluten nu intruneste recomandarea de consum a 6-11 portii de produse cerealiere pe zi, concluzionand ca acesti pacinetii omit produsele din cereale la 39% dintre mese.

IMC-ul persoanelor cu diagnostic recent variaza in studii, totusi tendinta in ultimii ani este cea de creste in greutate odata cu inceperea dietei fara gluten fata de ingrijorarile anterioare care se concentrau in mare masura pe subpondere.

Deși valoarea IMC poate sa fie influentata de mai multi factori, absorbtia nutrientilor creste odata cu eliminarea glutenului iar daca dieta nu este urmarita îndeaproape, poate cauza depunerea de grasime, deoarece excluderea preparatelor cu gluten poate sa duca uneori la inlocuirea acestora cu preparate rafinate cu o cantitate mare de zahar, grasimi si sare.

Pacientii cu suprapondere sau obezitate pot sa aiba simptome de tipul durerilor abdominale, reflux, dureri de cap si constipatie, in mod curent, datorita factorilor de lifestyle (stil de viata). Astfel este recomandat ca la persoanele cu probleme de greutate si a caror simptomatologie este persistenta sa se ia in calcul screeningul bolii celiace; mai ales in cazul persoanelor cu predispozitie genetica.

Pentru persoanele care deja la momentul diagnosticului au o greutate care nu se incadreaza in limitele considerate normale de Organizatia Mondiala a Sanatatii, trebuie sa se realizeze evaluarea atentă a stării nutriționale și monitorizarea acestor constanta a acestor parametri.

Pentru a sustine o greutate sanatoasa, a preveni malnutritia si scaderea in greutate sau pentru a recupera cresterea;

Este necesar ca dieta sa fie cat mai variata cu o cantitate adecvata de proteine, sa includa multe legume si vegetale, cereale integrale in mod natural nu contin gluten, nuci seminte si fructe.

Cum construim corect o farfurie cu mâncare!
Pentru a fi cat mai usor, atunci cand construim o farfurie, incepem prin a alege dimensiunile acesteia, o farfurie de dimensiuni mari ne poate tenta sa o umplem cu mai multa mancare decat am avea nevoie.

Farfuria trebuie sa fie ocupata in proportie de 50% de legume si vegetale cat mai intens colorate si cu o varietate cat mai mare, un curcubeu in farfurie inseamana o comoara nutritionala.

Restul portiei este reprezentat de carbohidrati, adica produse cerealiere fara gluten sau legume amidonoase si proteine; cele mai importante surse de proteine sunt carnea slaba in principal cea de peste si pasare, dar si anumite vegetale sunt o sursa excelenta de proteine, acestea insa trebuie asociate corespunzator, ca in farfuria dumneavoastra sa se afle toti aminoacizii esentiali, chiar daca provin dintr-o sursa cu valoare biologica mai mica.

Copiii in mod normal au un apetit mai scazut si au nevoie de mai multe mese pe zi pentru a si asigura necesarul energetic si nutritiv, dar si pentru a scadea riscul de aparite asa numitelor “pofte de dulce”.

Pentru copii gustarile sunt foarte importante, asa ca trebuie sa fim foarte atenti si sa alegem gustari cat mai sanatoase si nutritive; acestea nu ar trebui sa fie vazute precum niste recompense ci ca si nise mese mai mici dar care constituie o oportunitate pentru a contribui la asigurarea alimentelor nutrient-dense.

Bibliografie:

Dennis M, Lee AR, McCarthy T. Nutritional Considerations of the Gluten-Free Diet. 2018 Elsevier Inc.
Martin J1, Geisel T, Maresch C, Krieger K, Stein J. Inadequate nutrient intake in patients with celiac disease: results from a German dietary survey.Digestion. 2013;87(4):240-6.
Lee AR1, Ng DL, Dave E, Ciaccio EJ, Green PH. The effect of substituting alternative grains in the diet on the nutritional profile of the gluten-free diet.J Hum Nutr Diet. 2009 Aug;22(4):359-63.

Categorii: Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s