Anemia și alimentația- partea a doua
Alimente bogate in fier recomandate in anemie
Exista numeroase alimente bogate in fier, care sunt esentiale si trebuie introduse in dieta fiecaruia, indiferent ca e vorba de adulti sau copii.
Spanacul – ofera multe beneficii pentru sanatate si are un continut scazut de calorii. 100 grame de spanac gatit contin pana la 3,6mg de fier. Desi acest tip de fier nu este foarte bine absorbit de organism, acesta contine si o cantitate mare de vitamina C. Acesta este un lucru foarte important deoarece vitamina C creste semnificativ absorbtia de fier.
Ficatul si alte tipuri de organe – sunt bogate in fier. In aceasta categorie intra si rinichii, creierul si inima. De exemplu, 100 grame de ficat de vita contin 6,5mg de fier. Carnea de organe este, de asemenea, bogata in proteine, vitamina A si vitamina B.
Leguminoasele – contin numeroase substante nutritive. Unele dintre cele mai comune tipuri de legume bogate in fier sunt: fasolea, lintea, nautul, mazarea si soia. Sunt o sursa excelenta de fier pentru vegetarieni. 200 grame de linte gatita contine 6,6mg de fier. De asemenea, acestea contin folat, magneziu si potasiu. Pentru a maximiza absorbtia consumului de fier, este important sa consumati legume bogate in vitamina C, cum ar fi rosiile sau fructele – citricele.
Carnea rosie – este foarte nutritiva. 100 grame de carne rosie tocata contin pana la 2,7mg de fier. De asemenea, contine proteine, zinc, seleniu si mai multe vitamine B. Cercetatorii au sugerat ca deficitul de fier poate fi mai putin probabil sa apara la persoanele care consuma in mod regulat carne rosie. In plus, carnea rosie poate deveni un aliment foarte important pentru persoanele cu anemie sau care sunt predispuse la anemine.
Semintele de dovleac – sunt o gustare ideala pentru oricine. O portie de 100 grame de seminte de dovleac contine 4,2mg de fier. Sunt recomandate ca gustare pentru persoanele cu anemie.
Quinoa – o pseudocereala cu continut ridicat de fier. O ceasca de 100 grame contine 2,8mg de fier. In plus, nu contine gluten si contine mai multe proteine decat alte boabe, precum si folat, magneziu, cupru si mangan. Poate fi un preparat ideal pentru persoanele cu anemie si poate fi consumata in acelasi moment al zilei.
Carnea de curcan – este un aliment sanatos si o sursa buna de fier. O portie de 100 grame de carne de curcan contine 2,3mg de fier. Consumul de carne de curcan este recomandat persoanelor care sufera de anemine, pentru continutul sau de fier si pentru ca ajuta la prevenirea masei musculare in timpul pierderii in greutate.
Broccoli – este o leguma foarte hranitoare, iar in 100 grame de broccoli se gaseste 1mg de fier. In plus, contine si vitamina C, lucru care ajuta la absorbtia de fier a organismului. Este un aliment bun pentru persoanele cu anemie, datorita continutului de fier, dar si a continutului de fibre, acid folic si vitamina K.
Fructele de mare – sunt foarte gustoase si hranitoare. Toate crustaceele sunt bogate in fier, dar scoicile, stridiile si midiile sunt surse deosebit de bogate in fier. De exemplu, 100 grame de fructe de mare contin 28mg de fier. Cu toate acestea, continutul de fier al scoicilor este variabil, iar unele tipuri pot contine cantitati mai mici de fier. Fructele de mare sunt benefice unei persoane care sufera de anemie si datorita continutului bogat de substante nutritive, care s-au dovedit a creste nivelul de colesterol bun. Chiar daca exista unele retineri in cazul consumului de frcute de mare, din cauza mercurului si a toxinelor ce pot fi prezente in acestea, beneficiile consumului de fructe de mare depasesc cu mult riscurile.
Tofu – este un aliment pe baza de soia, foarte popular in randul vegetarienilor. In jur de 100-126 grame de tofu contin 3,6mg de fier, dar si o buna cantitate de tiamina si minerale, printre care calciu, magneziu si seleniu. Un plus il reprezinta cantitatea mare de proteine pe care le contine, ideale pentru persoanele cu anemie.
Ciocolata neagra – este delicioasa si nutritiva. O bucata de ciocolata de 28 grame contine pana la 3,3mg de fier. Este important sa se consume ciocolata neagra cu cel putin 70% cacao, deoarece contine numeroase cantitati de cupru si magneziu, dar si de fibre prebiotice, benefice persoanelor cu anemie. Diete bogate in fier care combat anemia. Un plan alimentar pentru anemie trebuie sa inlcuda un echilibru sanatos al alimentelor bogate in fier, cum ar fi legumele cu frunze, carne, nuci si seminte, dar si cereale fortificate pentru micul dejun. De asemenea, este esential sa includeti alimente care pot imbunatati absorbtia de fier a organismului si sa evitati alimentele care pot interfera cu acest proces. Medicul este cel care va poate ajuta sa creati un plan alimentar care sa va satisfaca nevoia de fier, dar si sa consumati alimente care sa sustina acest proces. Planul de mai jos este dezvoltat pentru a arata ce poate consuma o persoana care se confrunta cu anemia.
Micul dejun:
Cereale fortificate cu fier si un pahar de suc proaspat de portocale.
Capsune cu iaurt si o mana de seminte de dovleac si seminte de floarea soarelui. / Ceaiul si cafeaua inhiba absorbtia de fier si nu trebuie consumate in timpul mesei
Masa de pranz:
Un sandvis cu carne de vita pe gratar, frunze de macris si paine prajita./ Pastrav afumat sau somon, si spanac
Masa de seara:
Mazare cu cartofi fierti, broccoli fiert si sunca./ O tocana care inlcude rinichi, naut, mazare, rosii conservate, ceapa, ardei rosu si usturoi, insotita de o branza cu continut scazut de grasime.
Alimente pe care sa le evitati pentru a nu interfera cu absorbtia fierului:
Ceai si cafea/ Lapte si unele produse lactate
Alimente care contin tanini, cum ar fi strugurii sau porumbul
Alimente bogate in gluten, cum ar fi pastele si alte produse facute din grâu, secara, ovaz sau orz
Alimente care contin acid fitic, cum ar fi orezul brun si produsele din grau integral
Alimente care contin acid oxalic, cum ar fi alunele si patrunjelul.
In ceea ce priveste cantitatea de fier pe care o putem consuma intr-o zi, exista si pentru aceasta unele limite, in functie de cateva aspecte. Barbatii si femeile de peste 50 de ani au nevoie de cel putin 8mg de fier pr zi, in timp ce femeile cu varsta sub 50 de ani au nevoie de cel putin 18mg de fier pe zi. Nu trebuie sa consumati mai mult de 45mg de fier pe zi, pe care sa il luati din suplimente, alimente, deoarece acest lucru ar putea provoca simptome de toxicitate. Persoanele cu hemocromatoza trebuie sa urmeze o dieta cu continut scazut de fier si sa consume doar cantitatea de fier recomandata de medicul lor.
Majoritatea oamenilor nu ar trebui sa isi faca griji ca asimileaza prea mult fier din alimente. Chiar si cele mai bune surse de hrana contin aproximativ 5mg de fier pe portie, in timp ce majoritatea alimentelor contine mai putin de 3mg pe portie.
Fierul este un co-factor vital pentru proteinele si enzimele implicate in metabolismul energetic, respiratie, sinteza ADN, stoparea ciclului celular si apoptoza. Fiziologia normala a fierului in piele este complexa si nu este clar inteleasa. Se stie ca nivelurile de fier din epiderma normala variaza. In cadrul dermei normale, nivelurile de fier variaza si sunt considerate in crestere in procesul de imbatranire. Mai mult, proteinele cu continut ridicat de fier au functii specifice, cum ar fi metabolismul colagenului. Anemia este o problema care nu trebuie ignorata si pe care trebuie sa o tratati cu seriozitate. Poate avea efecte adeverse grave, ce va pot pune viata in pericol. Vizita la medic nu este optionala, in special pentru ca anemia prin deficit de fier nu se poate diagnostica acasa si in niciun caz nu se poate trata de la sine. In plus, in cazul in care suspectati ca va confruntati cu anemia prin deficit de fier, nu incepeti sa consumati in exces alimente cu continut bogat de fier. Puteti ajunge in tabara adversa si sa aveti un continut de fier mult prea ridicat in organism, care va va afecta sanatatea. Evitati orice dieta bogata in fier pe care o auziti de la prieteni sau familie si incercati sa tineti cont de sfaturile medicului.
Surse:https://www.webmd.com/diet/iron-rich-foods#1-3https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034https://www.nhs.uk/conditions/iron-deficiency-anaemia/https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/iron-and-your-health
Categorii: Uncategorized