Constipația și legătura emoțională
Senzația de fluturi în stomac atunci când avem emoții pozitive puternice, strângerea de stomac care apare atunci când avem o presimtire rea, durerile abdominale pe care le avem în situațiile tensionate – toate acestea sunt dovezi clare că între emoții, gânduri și sistemul digestiv există o legătură strânsă.
Studiile făcute în ultimii ani au scos la iveală faptul că organismul uman este alcătuit din mai multe bacterii decât celule. Majoritatea bacteriilor se regăsesc în tractul digestiv, purtând numele de microbiota intestinală. Totodată, specialiștii au dovedit și că tractul digestiv nu are numai rolul de a digera măncarea, ci joacă un rol important și în reducerea inflamației și în întărirea sistemului imunitar.
Microbiota intestinală joacă un rol important în sănătatea fizică și psihică, acționând asupra acesteia prin sistemul nervos enteric, care este o componentă a sistemului nervos vegetativ. Sistemul nervos enteric este alcătuit dintr-o rețea de neuroni care acoperă tot peretele tractului intestinal.
Prin intermediul hormonilor, neurotransmitatorilor și impulsurilor electrice, creierul si tractul digestiv comunică.
Emoțiile sunt responsabile pentru multe boli gastrointestinale
De multe ori medicii nu găsesc o cauză concretă pentru apariția unor simptome gastrointestinale, asta pentru că unele afecțiuni sunt cauzate de emoțiile resimțite de individ. Factorii psihici pot declanșa contracții ale intestinelor, pot cauza inflamație la nivelul tractului digestiv, dar și crampe și alte simptome neplăcute.
Studiile făcute de către cercetătorii de la Universitatea Harvard au dovedit că meditația și tehnicile de relaxare au un impact pozitiv asupra persoanelor care sufera de sindrom de colon iritabil. Sindromul de colon iritabil este alcătuit dintr-o serie de simptome precum balonarea, constipația și diareea și apare întotdeauna pe un fond emoțional instabil: emoție, anxietate, depresie sau stres.
Oamenii de știință încă fac cercetări cu privire la conexiunea neașteptată dintre emoții și sistemul digestiv. Cert este că, pentru a fi sănătoși și pentru a ne găsi echilibrul mental trebuie să fim foarte atenți la toate alegerile pe care le facem, inclusiv la cele de natură alimentară.
Constipația este o problemă gastrointestinală comună. Fiecare persoană se poate lovi de această problemă la un moment dat și, din fericire, majoritatea cazurilor de constipație sunt temporare. Când însă constipația se cronicizează, aceasta devine cu adevarat o problemă. Laxativele și diverse alte stimulente ajută la ameliorarea problemei, dar nu reusesc să o înlăture total. Pentru că, de cele mai multe ori, constipația are si cauze emoționale.
Prin urmare, trebuie să încercam să rezolvăm problema constipației atât din punct de vedere medical, cât și psihologic.
Factori comuni care determina constipația.
Atunci când ai mai puțin de 3 scaune pe săptămână , când scaunele sunt tari și uscate, când experimentezi o senzație de blocaj rectal, când ai sentimentul de evacuare incompletă după un scaun sau când trebuie să te încordezi foarte tare pentru a provoca excreția, înseamnă că suferi de constipație. De obicei, aceasta poate fi vindecată prin schimbarea dietei, cu ajutorul exercițiilor fizice și al laxativelor.
Constipația apare atunci cand excrementele se mișcă prea incet în tractul digestiv, reușind astfel să se întărească și să se usuce. Atunci însă când dieta ta este prea săracă în fibre și în lichide iar contractiile colonului sunt lente, scaunul se usucă și se întărește, lucru care duce la constipație.
Constipația poate apărea, de asemenea, când, desi simți nevoia de a merge la toaletă, amâni momentul, cand nu faci suficientă mișcare, cand experimentezi schimbări ale stilului de viață și ale programului zilnic (de aceea unele persoane se constipă în vacante), din cauza folosirii frecvente și necorespunzătoare a laxativelor, din cauza diverselor boli cum ar fi: afecțiuni ale tiroidei, diabet sau Parkinson, dereglarilor hormonale, sarcinii sau pierderii de săruri minerale din corp. Acestea sunt principalele cauze fiziologice care duc la constipație. Multe persoane însă experimentează această problemă fără să aibă astfel de probleme sau chiar și după ce au urmat un tratament împotriva constipației. Și asta pentru că, adeseori, această afecțiune nu are doar cauze fiziologice, ci și emoționale.
Constipația din perspectiva psihologică
In cartea sa, Medicina psihosomatică, Franz Alexander, medic și psihanalist, susține că, de regulă, constipația este cauzata de un factor psihologic. Persoanele care suferă de constipație au, în general, o atitudine pesimistă, sunt suspicioase și nu au incredere în ceilalți, lucruri care duc la constipație. De asemenea, la aceste persoane se întâlnește adesea sentimentul, impresia că sunt respinse și neiubite, de unde și defetismul lor pronunțat.
Care sunt însă mecanismele care provoacă somatizarea, care transformă aceste stări psihice în simptome fizice? Alexander explică faptul că, atunci cand o persoană nu are încredere în cei din jurul său, simte că nu poate aștepta nimic de la nimeni și, prin urmare, nici nu este nevoită să dea nimic inapoi. De aceea, trebuie să țină ceea ce are. Astfel că , în mod inconștient, apare o atitudine posesivă ca rezultat al sentimentului respingerii și suspiciunii, lucru care se manifestă la nivel organic prin constipație; “excrementul este reținut ca și cum ar fi o posesiune valoroasă ”.
Alexander a mai observat însă și o altă caracteristică psihologică, mai refulată de obicei, a persoanelor ce suferă de constipație: atitudinea agresivă și depreciativă inconștientă la adresa celorlalți, care, la rândul său, poate fi o reacție la sentimentul general de a fi respins; această atitudine fiind adanc refulată și inhibată, inhibiția se extinde asupra funcției defecarii, care are pentru viața inconștientă semnificația unui atac ostil și de murdărie. Astfel că, de fapt, constipația este una dintre manifestarile legate de asteptarea emoțională a persoanei față de viață și față de cei din jur. Prin urmare, dacă ați incercat schimbarea dietei și tratamente cu diverse medicamente, dar constipația persistă, o soluție ar putea fi să va îndreptați catre rezolvarea problemelor emoționale.
Categorii: Uncategorized