Sunt vulnerabilă..Mă accept!
Inca de mici copii, suntem deschisi si liberi, impartasim tot ceea ce avem cu ceilalti. Pe masura ce crestem si ne maturizam, invatam ca lumea poate fi un loc foarte dureros. Invatam ca nu toata lumea este de partea noastra si ca nu toate lucrurile vor merge in directia pe care ne-o dorim. In timp, invatam sa ne protejam. Construim ziduri in jurul inimii noastre, ne convingem ca nu am iubit niciodata cu adevarat acea persoana care ne-a facut sa suferim si devenim practicanti ai artei negarii. Si mai rau, incepem sa credem si internalizam ganduri si sentimente negative despre noi. Cu cat incercam mai mult sa cautam raspunsuri la intrebarea ” de ce doare”, cu atat mai mult ne simtim responsabili pentru ca nu a mers.
A juca de ambele parti- Protejandu-te pe tine printr-un comportament distructiv
Desi acesti pasi sunt normali si naturali, sunt distrugatori. E ideal sa poti invata din greselile trecutului si sa te stradui pentru evolutia personala. Cu atat mai mult este important sa te ierti si sa-ti ierti propriile tale greseli. Cat de usor ierti greselile celorlalti sau un comportament mai putin bun, in timp ce tu te zbati pentru o greseala pe care ai facut-o? Normal ca, construirea unor ziduri in jurul tau creaza un spatiu in spatele carora te poti refugia, dar totodata blocheza cursul energiilor si iubirii din ambele directii. Este foarte usor sa ramai blocat in spatele propriilor tale bariere, neputand sa oferi sau sa primesti emotii pozitive, cat si negative in acelasi timp. In schimb, acest lucru ii lasa pe cei mai multi oameni izolati si singuri.
Frica de vulnerbilitate conduce cel mai adesea la provocarea suferintei celorlalti..
Oamenii cu astfel de frici , adesea devin cei distanti, folosind metode pentru a-i face pe ceilalti sa se distanteze.
Unii se ingroapa intentionat in munca, scoala sau alte activitati. Altii pleaca la primul semn in care relatia devine prea intima. Altii , dau o reprezentatie printr-un dans elaborat si mascheaza tot ceea ce simt.
De la protectia personala la a te ierta pe tine insuti!
Frica de vulnerabilitate nu este decat teama de a fi respins sau abandonat. Ai fost ranit inainte, asa ca incerci pe cat posibil sa minimalizezi riscurile de a fi ranit din nou. In orice caz, cea mai buna metoda de a minimaliza potentialele stricaciuni, nu este de a construi ziduri sau de a incerca sa te comporti asemenea unor liste pe care ti le faci. Solutia e mai degraba intuitiva.
Pentru a combate frica de vulnerabilitate, trebuie mai intai sa inveti sa te iubesti si sa te accepti ca un intreg, fiinta ta autentica. Pare greu, nu-i asa? Invatand sa ne iubim poate fi una dintre cele mai dure lectii careia ii vom face fata. Cu totii avem caderi, imperfectiuni, povesti stanjenitoare, si greseli din trecut pe care am vrea sa le dam uitarii. Suntem nesiguri si dorim cu disperare sa schimbam anumite lucruri. Asta e natura umana. Dar trucul e sa iti dai seama ca toti simtim asta, nu doar tu in mod special. Indiferent de cat de plin de succes, de frumos sau perfect apare cineva in fata noastra , el sau ea poarta aceleasi ciudatenii, nesiguranta si indoiala.
Accepta-ti imperfectiunea
Gandeste-te la cea mai dinamica persoana pe care o stii, acea persoana care stie intotdeauna ceea ce trebuie sa spuna sau sa faca, care are imbracamintea perfecta pentru orice ocazie si poate in acelasi timp sa bucure un copil. Daca ar spune ceva ”prosteste”? L-ai vedea altfel? Daca acea persoana s-a rastit la tine? Ar fi asta de neiertat? Bineinteles ca nu. Intelegi faptul ca si ceilalti sunt imperfecti, ca au si zile bune si mai putin bune, ca au caderi si mai vad stramb si ca au momente de slabiciune. Dar nu pentru asta ii vei tine minte. Iti vei aminti momentele lor de triumf si stralucire, de iubire si de lumina. Asa ca tu de ce te tratezi altfel? De ce sa te condamni pentru fapte pe care le ierti cu usurinta la ceilalti? De ce iti asumi in mod automat faptul ca ceilalti te vor judeca mult mai drastic decat ii judeci tu pe ei?
Cum sa te iubesti…
Ca sa inveti sa te iubesti, incepe prin a te constientiza ca o fiinta intreaga cu urcusuri si coborasuri, cu tot cu imperfectiuni si cu tot ceea ce insemni tu. Accepta-ti greselile trecutului, accepta-le, si realizeaza faptul ca acestea nu-ti definesc prezentul sau viitorul. Cere acelor persoane carora le-ai gresit sa-ti accepte scuzele si mergi mai departe. Nu ramane blocat/-a in trecut. Iarta-te! Porneste din nou la drum si incearca sa traiesti dupa cateva adevaruri simple:
Tu esti important/-a– simplul fapt ca tu existi are un efect fantastic asupra imaginatiei tale. Nu ai sa stii niciodata viata caror persoane le-ai schimbat-o sau care ar fi rezultatele.
Accepta-ti partea intunecata – nu doar ca greselile te fac uman, dar iti ofera o serie de experiente atunci cand vrei sa-i ajuti pe altii. Folosindu-ti trecutul pentru a face bine este una dintre modalitatile cele mai eficiente de a te conecta cu intreaga ta persoana.
Inceteaza sa-ti demonstrezi valoarea. Oamenii, in special aceia carora le este frica de vulnerabilitate, incearca adeseori sa arate cat de nedemni suntem. Ne facem griji ca daca nu reusim sa castigam cumva, oamenii vor inceta sa ne iubeasca sau sa le pese de noi. In mod constant, obtinem exact ceea ce in mod inconstient cerem- o mana de oameni interesati de ceea ce putem oferi in loc de ceea ce suntem. Ca sa intorci asta , ofera cel mai pretios dar- pe tine- mai degraba, decat sa incerci sa fii ”de toate” pentru toti oamenii. Asta nu inseamna ca ar trebui sa te opresti din a darui bunatate altora, ci doar sa oferi asta din iubire si nu din teama de a nu fi judecat.
Combaterea fricii de vulnerabilitate.
Pe măsură ce înveți cu adevărat să te accepți și să te iubești pe tine însuți, vei găsi mai ușor calea spre a arata o vulnerabilitate adevărată. Daca simtul tau este puternic, atunci nu vei mai avea nevoie de ceilalti sa te defineasca sau sa ti-l propuna ca acceptabil pentru tine.Vei putea să te îndepărtezi de cei care te tratează cu lipsă de respect și să îi atragi pe cei care te tratează bine.
Categorii: Uncategorized