Lipsa somnului și scăderea în greutate

Când încerci să slăbești, există anumite lucruri pe care știi că ar trebui să le faci. Renunți la zahăr și la mâncare, în favoarea consumului mai multor legume, proteine ​​slabe și carbohidrați complecși. Mergi regulat la sala de sport și încerci să te miști cât mai mult pe parcursul zilei. Ceea ce este posibil să nu-ți dai seama, însă, este că a dormi suficient este o parte foarte importantă a pierderii în greutate.

Cantitatea de somn pe care o primești afectează în mod direct alimentația ta. Persoanele lipsite de somn tind să cântărească mai mult și au mai multe probleme în a pierde în greutate decât cei care se odihnesc adecvat, chiar și atunci când urmează aceeași dietă. Când nu dormi suficient, corpul îți produce foamea provocând hormoni ca leptină și grelină. Ați putea fi mai sensibil la supraalimentare, fiind în același timp mai puțin satisfăcut după aceea.

Oamenii care dorm în mod constant mai puțin de șase ore de somn prezintă niveluri de glucoză și insulină și caracteristici similare diabeticilor, chiar dacă sunt de altfel foarte sănătoși. Celulele grase își pierd capacitatea de a folosi în mod corespunzător insulina. Pe măsură ce corpul tău devine mai rezistent la insulină, acesta va produce din ce în ce mai mult pentru a funcționa. Acest lucru duce la acumularea de grăsimi și ar putea duce la boli precum diabetul.

Să nu dormi suficient te face și mai stresat,  și astfel va fi și  mai dificil să îți controlezi pofta de mâncare. Un corp lipsit de somn va produce mai mult cortizol. Cortizolul declanșează centrul de recompense în creierul tău și te face să mănânci mai mult. Combinația de mai mult cortizol și mai multă ghrelină, înseamnă că va trebui să mâncați mai multe alimente decât în ​​mod normal pentru a vă simți satisfacut.

Lipsa de somn conduce la dorința de  a consuma mai multe alimente zaharoase sau sărate. Somnul vă ajută să vă reîmprospătați mintea și procesele de luare a deciziilor. Epuizarea îți reduce claritatea și judecata mentală, așa că ai mai multe șanse să ajungi la acea gogoașă în birou, când în mod normal ai avea o bucată de fructe. să nu mai spunem de deciziile mai puțin celerate pe care le iei și în viață.

Faptul ca nu te odihnești suficient îți poate afecta grav timpul pe care îl preteci  la sala de sport. Corpul și mușchii dvs. au nevoie de timp pentru a repara în timp ce dormiți, astfel încât să vă reveniți a doua zi. Produceți cel mai mult hormoni de creștere în timp ce dormiți, ceea ce ajută la arderea grăsimilor și la repararea și formarea mușchilor, astfel încât să puteți crește rezistența la efort și să pierdeți în greutate. Ca să nu mai vorbim că, dacă ești epuizat, ai șanse mult mai mari să nu mai ajungi la sală. Chiar dacă faceți acest lucru, nu veți avea energia necesară să vă antrenați. Un somn decent te va ajuta să te menții energizat și motivat prin antrenament.

Poate fi dificil să dormi suficient în fiecare seară. Între muncă, familie, responsabilități, planificare și gătit mese sănătoase și exerciții fizice constante, somnul poate fi pus pe ultimul loc. Dar, dacă doriți cu adevărat să fiți sănătoși și să slăbiți, faceți-vă  din asta o prioritate. Foarte mult timp, din 2012 pana în 2019, am dormit câte 3-4 ore pe noapte. Îmi revenisem în 2019 timp și de 2 luni am fost foarte bine, apoi câteva probleme de suflet  și gânduri mă fereau de ceea ce iubesc. Somnul. Am conștientizat că nu este bine pentru buna funcționare a mea și am renunțat la acest obicei nesănătos. De astăzi. Poate nu-mi va ieși tot timpul, voi încerca să mă pun pe primul loc și să fiu o prioritate pentru mine. Experiența nesomnului? Acumulare de kilograme, stări de amețeală, sindrom vestibular vertiginos, creștere de grăsime viscerală în condițiile în care mănânc sănătos. Și atunci vine întrebarea de ce? Așa a venit și acest articol. Pentru că atât somnul cât și apa asigură o bună funcționare a organismului, te menține în formă, te energizează, iar completat cu o alimentație sănătoasă,  face adevărate minuni.

Elementele de bază  ale unui somn bun, sunt destul de simple:

  • Opriți computerul, telefonul mobil și televizorul cu cel puțin o oră înainte de a va băga în pat.
  • Păstrați-vă dormitorul pentru somn și sex. Gândiți-vă la relaxare și eliberare, mai degrabă decât la muncă sau divertisment.
  • Creați un ritual de culcare. Nu este momentul să abordăm probleme mari. În schimb, faceți o baie caldă, meditați sau citiți.
  • Respectați-vă un program, trezindu-vă și retrăgându-vă la aceleași ore în fiecare zi, chiar și în weekend.
  • Urmăriți ce și când mâncați. Evitați să mâncați mese grele și  să beți alcool aproape de culcare, pentru ca pot provoca arsuri la stomac și va fi foarte greu sa adormiți
  • Și îndepărtați-vă de ceai, cafea și ciocolată după 2 p.m. Cofeina poate rămâne în sistemul dvs. timp de 5 până la 6 ore.
  • Stingeți luminile. Întunericul vă curăță corpul pentru a elibera melatonina naturală a hormonului de somn, în timp ce lumina o suprima.

” – Maria , care este cel mai mare vis al tău?

– … 8 ore de somn…”

 

 

Categorii: Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s