Diagnostic- Pielonefrită
Pielonefrita, este un tip de infecție a tractului urinar (ITU) cauzată de bacterii care se deplasează de la uretra până la rinichi. Deși această infecție poate afecta membrii ambelor sexe, femeile sunt mai susceptibile de a suferi de ele, din cauza anatomiei lor.
O infecție a rinichiului este destul de gravă și necesită asistență medicală imediată. În cazul în care această afecțiune nu este tratată prompt și corect, infecția poate provoca leziuni permanente rinichilor. Bacteriile care cauzează infecții se pot răspândi și în sânge, ducând la o infecție care vă va pune viața în pericol.
Dieta pentru pielonefrită cronică la adulți se bazează pe următoarele principii:
– Organizarea celor mai scăzute condiții de lucru pentru rinichi
– Ajustarea ratei metabolice a pacientului;
– normalizarea tensiunii arteriale, care este adesea crescută cu pielonefrită cronică;
– Scăderea severității edemului, dacă este cazul;
– Excreția din organism și, în primul rând, din rinichi a agenților patogeni și a produselor toxice ale activității lor vitale.
În acest caz, carbohidrații și grăsimile trebuie să corespundă în întregime normei fiziologice a unei persoane sănătoase. Este la fel de important să includeți în dietă produse care conțin un număr suficient de vitamine.
Există unele alimente care irită tractul urinar și pun o mare presiune asupra rinichilor, agravând astfel condiția. Având în vedere cele spuse , mai jos este o listă de alimente care se evita, în cazul în care suferiți de o infecție renală –
- Alcool
- Îndulcitori artificiali
- Ceai negru
- Conserve de supă, pulbere de bulion
- Băuturi carbogazoase
- Alimente din China sau alte produse care conțin glutamat monosodic (MSG)
- Chipsuri, biscuiți, covrigi, buchete de branza, popcorn și alte gustări mari de sodiu
- Ciocolată
- Fructele citrice
- Cafea și băuturi cu cofeină
- Mâncăruri conservate cum ar fi șuncă, prosciuto și salam
- Murături
- Dulciuri și alimente dulci
- Sare de masă
- Roșii
- Oţet
– Produse afumate și grătar.
– Ceapa, usturoiul, fasolea, spanacul si castravetele, ridichea si ridichea.
– Ciorbe și marinate, varză.
– Ciupercile, indiferent de felul în care sunt gătite.
– Sos pe bază de hrean, mustar, piper.
– Grăsimea de porc și grăsimile de gătit, în special margarina.
– Brânzeturi și produse brânză grase.
– Cafea puternic preparată sau ceaiul puternic, cacao.
– Produsele de cofetărie și produse de patiserie ar trebui să fie limitate și în timpul perioadei de exacerbare a bolii este exclusă complet. Există numeroase moduri în care puteți reduce riscul de a vă îmbolnăvi de rinichi. Asigurați-vă că:
– Beți cel puțin 6 – 8 pahare de apă în fiecare zi, pentru a elimina bacteriile care cauzează infecții din corpul vostru;
– Urinați de îndată ce simțiți nevoia, fără a vă menține urina pentru o perioadă lungă de timp;
– Adăugați un suc proaspăt de merișoare (fără zahăr) la dieta dumneavoastră. În mod alternativ, puteți lua și tablete de merișoare disponibile la cele mai multe farmacii;
– Păstrați zona dvs. intima curată, spălând-o ușor, cu un săpun și apă – ușor o dată sau de două ori pe zi. Acest lucru scapă de bacterii din aceste zone. Cu toate acestea, evitați dușul, deoarece ar putea cauza bacteriile să intre în tractul urinar;
– După folosirea toaletei, asigurați-vă că ștergeți din față catre spate, pentru a împiedica bacteriile să intre în tractul urinar, din zona anală;
– Dacă sunteți activi sexual, încercați să folosiți toaleta după actul sexual, deoarece elimină bacteriile din uretra.
Tratamentul pentru infecția cu rinichi va include utilizarea de antibiotice. Intervenția medicală este absolut esențială în tratamentul infecției renale. Cu toate acestea, în același timp, puteți să chiar să grăbiți procesul de recuperare, urmând o dietă sănătoasă, care vă protejează organismul împotriva infecțiilor ulterioare.
Deși ar trebui să căutați îndrumări specificate de la medicul dumneavoastră, despre diete și indicatii dietetice, unele dintre cele mai recomandate alimente pentru infecția renală pe care ați dori să le adăugați la dieta dumneavoastră ar trebui să includă –
– Fructe care sunt bogate în vitamine, în special papaya, portocale și pepene verde. Boabele sunt o sursă bogată de antioxidanți, care vă permit organismului să se protejeze împotriva bacteriilor și să lupte împotriva infecțiilor. Asigurați-vă că mâncați o mulțime de afine, deoarece acestea ajuta la eliminarea toxinelor, atunci când urinați.
– Legume care conțin vitamine, cum ar fi castraveți, legume și țelină. Sparanghelul este, de asemenea, un aliment bun pentru combaterea unei infecții renale;
– Produse lactate fermentate cum ar fi iaurt, zer, brânză brută și kefir, deoarece conțin bacterii sănătoase pentru a vă susține sistemul digestiv. Proteina din aceste alimente poate, de asemenea, să vă consolideze sistemul imunitar și să vă ajute la recuperarea corpului;
– Soiuri grase de pește care conțin cantități mari de acizi grași omega-3. Aceste grăsimi sănătoase nu numai că promovează sănătatea inimii, dar reduc, de asemenea, inflamația în organism. Pentru cele mai bune rezultate, consumați regulat grăsime din peste cum ar fi sardinele, macrou, tonul, cambulul, halibutul și somonul;
– Semințe și fructe cu coajă lemnoasă, cum ar fi semințele de in și nucile, deoarece sunt și surse bune de acizi grași omega-3.
Cu toate acestea, unele dintre aceste alimente ar putea să nu fie potrivite pentru dumneavoastră, mai ales dacă suferiți și de alte afecțiuni.
Metodele de prelucrare a produselor alimentare.
În timpul exacerbării bolii, este recomandabil să se utilizeze numai metode delicate de prelucrare a produselor: caserolă, gătit și aburire. În timpul unei remisii stabile, pot fi tolerate și prăjelile, dar dacă acest lucru coincide si cu plan nutrițional de slăbire, atunci nu este indicat. Nu faceți combinații alimentare eronate.
Modul de a mânca.
Pentru a se asigura că pacientul nu prezintă o deficiență în micronutrienții utili și în nutrienți, aportul alimentar trebuie să fie regulat. Numărul de mese este egal cu cinci. Nutriția regulată permite rinichilor să elimine cu ușurință produsele metabolice din organism și normalizează starea pacientului în ansamblu.
Sarea. Orice inflamare în rinichi, inclusiv pielonefrită cronică, contribuie la faptul că potențialul său de filtrare și excreție suferă. Asta înseamnă că produsele toxice ale degradării stau mai mult în organism, exercitând o influență negativă asupra acesteia. Acest lucru este în continuare dat de consumul excesiv de sare, in doze mari de care nu se pot elimina din rinichii bolnavi. Ca urmare, o persoană poate dezvolta umflarea și creșterea tensiunii arteriale, precum și formarea de pietre în rinichi. La discreția medicului curant, el oferă sfatul pacientului cu privire la restricția de sare. De regulă, doza zilnică nu trebuie să depășească 3-5 gr.
Alcool. Orice gen de alcool în această boală inflamatorie este strict interzis. Aceasta crește sarcina asupra organelor afectate, încetinește retragerea produselor de descompunere, sporește edemul și exacerbează pielonefrita cronică. Prin urmare, alcoolul este contraindicat în orice doză, chiar și în doze minime.
Componenta termică. În acest sens, nu există restricții. Temperatura alimentelor nu diferă de cea pentru persoanele sănătoase fără pielonefrită cronică în anamneză. Pentru a scădea aciditatea urinei, ar trebui să utilizați alimente care promovează alcalinizarea acesteia. Acestea sunt produse lactate, lapte, legume și fructe. În acest sens, este preferabilă o dietă lacto-vegetariana pentru adulții cu pielonefrită cronică.
Dacă ți-a placut, like and share!
Categorii: Uncategorized
Multam fain!!⚘Inviato da smartphone Samsung Galaxy.
ApreciazăApreciază
Cu drag!
ApreciazăApreciază