Oul.. Partea a doua

Despre ou am scris într-un articol anterior, așa că astăzi vă scriu un pic despre prelucrarea ouălor și continui cu alte informații despre vedeta săptămânii!

Felul de prelucrare a oului îl face să fie mai ușor sau greu digerabil.

De exemplu, ouăle fierte tari sunt mai greu digerabile, părăsind stomacul dupa 3-4 ore, în timp ce ouăle fierte moi stau în stomac aproximativ 2 ore. De asemenea, ouăle pregătite în bain-marine sub forma de ochiuri sau omletă sunt mai ușor digerabile și mai indicate decât cele prăjite în grăsime încinsă.

Datorită valorii lui nutritive, oul are calități tonifiante asupra sistemului nervos indicându-se la surmenați și neurastenici. De asemenea, este indicat și în alimentația suferinzilor de gută (boală în care acidul uric este crescut în sânge peste limitele normale), înlocuind cu succes carnea, cât și în obezitate (fiind hrănitor și dând senzația de sațietate).

Oul mai este indicat în regimul de cruțare a celor care suferă de gastrite hiperacide, ulcere, colite, entericolită și colecistopatii atone. Consumul oului este indicat să fie limitat la persoanele mai în vârstă, la cele care au colesterolul crescut peste limitele normale, în ateroscleroză, litiază biliară, spasme ale căilor biliare.

Consumul de ou este limitat de teama tulburărilor digestive, de formarea colesterolului, de dezvoltarea aterosclerozei. Rămâne totuși valabilă condiția de a nu se depăși un ou oe zi pentru persoanele sănătoase (deși nu este o regulă). Consumul este recomandat copiilor și bătrânilor în proporții bine stabilite de către dieteticieni.

Oul este întâlnit adesea și în mica farmacie a casei. Gălbenușul crud poate fi bătut bine cu zahar, zeamă de lămâie și subțiat cu ceai cald (turnat încet ca să nu se taie) pentru anemici și convalescenți. Arsurile mici inevitabile într-o gospodărie pot fi unse cu albuș, care devine astfel un pansament.

Culoarea cojii ouălor nu poate constitui un criteriu în alegerea lor, deoarece este o consecință genetică si dependentă de alimentația găinilor. De asemenea nu trebuie căutate ouăle cu un gălbenuș foarte colorat, presupunându-se în mod greșit ca acesta ar fi un semn al unor produse țărănești tradiționale. Culoarea specifică este dată de pigmenții beta-caroten și luteină pe care le conțin. În realitate culoarea gălbenușului reflectă cantitatea de pigmenți ingerați de găină și care pot fi de foarte multe ori de origine sintetică. Se subliniază faptul că gălbenușul prea colorat s-ar datora unui conținut redus de vitamina A.

In privința păstrării ouălor este bine de știut faptul că pierderile de elemente nutritive sunt mai rapide cu cât temperatura este mai ridicată și stocajul mai prelungit, de unde și necesitatea de a le conserva la temperatura de aproximativ 10 grade Celsius pe o perioadă de cel mult două săptămâni.

NU este neglijabil faptul că oul de rață chiar foarte proaspăt poate provoca toxiinfecții alimentare deosebit de grave, datorită mediului din care provin. Oul de rață frecvent contaminat cu agenți patogeni din grupa salmonelelor. De aceea, înainte de consum este necesar să-l fierbem minimum zece minute și să nu fie consumat în preparate neprelucrate termic, ca de exemplu, creme, maioneze, glazuri, înghețate, salate boeuf, etc.

Oul este un aliment ușor alterabil dacă este ținut în condiții nefavorabile. Pe cât de hrănitor și plin de calități nutritive este un ou proaspăt, tot atât de periculos pentru sănătate este un ou alterat.

Așadar, se impune atenție.

În privința perioadei din zi în care trebuie consumat oul, este demn de reținut un proverb englezesc :

Oul dimineața să îl mănânci singur, la prânz cu prietenii și seara să-l dai la dușmani. ”

Câți dușmani ai? 😁

Categorii: Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s