Ovăzul, aliment și produs cosmetic
Îmi aduc aminte perfect ziua în care în planul alimentar pentru un participant din cadrul proiectului de diplomă în nutriție , i-am facut cunoștință cu celebra cereală.
Nu mare mi-a fost mirarea când mi-a spus așa pe un ton mirat, iritat chiar, ”Dar ce, eu sunt cal să mănânc ovăz ?” și m-am pus în situația în care a trebuit să îi explic beneficiile consumului de ovăz și de ce ar fi bine să il introducem și în planul alimentar.
Așa că am început un fel de poveste pe care am să v-o explic mai elaborat în urmatoarele rânduri. Zic unii că mă pricep la vorbe așa că decât să le rostesc, mai bine le scriu. Verba volant, scripta manent. Sunt și timida de altfel.
Ovăzul este una dintre cele mai bune alegeri de mic dejun. Motivul? Ovăzul este o specie de cereale cunoscută pentru semințele sale. Pe lângă consumul uman, ovăzul este, de asemenea, folosit ca hrană pentru animale. Aici a avut dreptate Andrei. Făina de ovăz este cea obținută din ovăz – ovăz care a fost măcinat.
Dacă nu consumați ovăz, sfatul meu ar fi să -l faceti parte din rutina voastră zilnică. Dar de ce? Ei bine, hai să detaliez.
Începem asa punctual, sistematic , prin cateva scheme și întrebări .
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ovăzului?
Aceasta cereală, care este în mod obișnuit consumată ca o opțiune pentru micul dejun, este plină cu substanțe nutritive. Fibrele dietetice (beta-glucanul fiind cea mai importantă dintre acestea) și mineralele prezente în ovăz ajuta la prevenirea numeroaselor afecțiuni periculoase, cum ar fi bolile cardiace, diabetul, obezitatea și chiar cancerul. Ele sporesc, de asemenea, sănătatea pielii și a părului. Și o să vedeți că am detaliat și partea asta ce ține de cosmetică . Stiu câteva femei care ar fi interesate să afle la ce e bun ovăzul.
Îmbunătățirea sănătății cardiace
Ovăzul conține o fibră puternică numită beta-glucan care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Beta-glucanul este componenta principală a fibrei solubile în ovăz și reduce colesterolul rău fără a afecta nivelul colesterolului bun. Antioxidanții din ovăz (avenantramide și acizi fenolici) lucrează împreună cu vitamina C pentru a preveni oxidarea LDL, care poate provoca și boli de inimă.
Tărâțele de ovăz conțin, de asemenea, vitamina E, un alt nutrient pentru sănătatea inimii. Mai interesant, tărâțele de ovăz conțin mai mult fibre (15-26%) decât fulgi de ovăz (7%).Consumul de tărâțe de ovăz a fost legat de scăderea cu 12% a colesterolului total.
Fibrele de ovăz sunt mai eficiente în scăderea nivelului de colesterol decât fibrele de grâu integral. Ovăzul sau tărâțele pot reduce într-adevăr riscul bolilor cardiovasculare Tărâțele de ovăz ajută de asemenea la blocarea absorbției acelor substanțe din intestin care pot contribui la afecțiuni cardiace .
Ajutor în tratamentul diabetului zaharat
Ovăzul are un indice glicemic scăzut, iar conținutul ridicat de fibre ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge. Ovăzul, care este bogat în fibre, este digerat lent. Alimentele care sunt digerate rapid pot provoca un nivel ridicat de zahăr din sânge. Făina de ovăz face conținutul stomacului mult mai gros, făcând-o să se digere încet. Fulgii de ovăz pot reduce, de asemenea, dozele de insulină.
Consumul de ovăz are un efect benefic asupra profilului glucozei și lipidelor la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. De asemenea, s-a constatat că beta-glucanul din ovăz reduce concentrațiile de glucoză în sânge. Numeroase studii au sugerat că ovăzul sau alimentele îmbogățite cu ovăz pot scădea semnificativ hiperglicemia postprandială. De asemenea, nu toate tipurile de ovăz sunt bune. Stați departe de soiurile aromate sau instantanee – acestea sunt încărcate cu zahăr și oferă opusul a ceea ce căutați.
Puteți folosi ovăzul ( făina de ovaz) ca înlocuitor la prajituri sau pâine .
Ajută în combaterea cnstipatiei
Deoarece fulgii de ovăz sunt bogati in fibre, poate ajuta la ameliorarea constipatiei. Fulgii de ovăz pot juca chiar un rol protector împotriva cancerului colorectal.
Ovăzul este bogat în fibre insolubile. Fibrele insolubile sunt foarte bune pentru sănătatea intestinului, unul dintre beneficiile lor fiind tratamentul pentru constipație.
Cu toate acestea, anumite persoane au raportat simptome de constipație după ce au consumat fulgi de ovăz. Motivul ar putea fi faptul că făina de ovăz poate provoca gaz intestinal în anumite circumstanțe. Ovăzul conține, de asemenea, cantități mari de fibre solubile, ceea ce poate duce la gaze excesive.
Adjuvant în lupta împotriva cancerului
Antioxidanții din ovăz pot ajuta la combaterea cancerului. Și fibrele din ovăz pot preveni cancerele rectale și de colon. Deși există o cercetare limitată cu privire la tipul de fulgi de ovăz care ajută la lupta împotriva cancerului, este mai bine să rămâneti la soiul cu care vă simțiți confortabil.
Consumul unui castron mare de ovăz pe zi poate reduce riscul de deces prin cancer cu până la 20%. Consumul de fibre poate reduce, de asemenea, riscul de cancer intestinal.
Aici, vorbim încă o dată despre avenantramide (antioxidanti), compuși speciali prezenți în ovăz. Ele au proprietăți antiinflamatorii și fac parte din mecanismul de apărare al plantei de ovăz. S-a constatat ca acești compuși inhibă creșterea celulelor canceroase fără a le afecta pe cele sănătoase.
Ajută în tratamentul hipertensiunii
S-a constatat prin diverse studii că prin consumumarea fulgilor de ovăz s-a redus tensiunea arterială sistolică cu 7,5 puncte și tensiunea arterială diastolică cu 5,5 puncte. Consumul ovăzului nu numai că reduce tensiunea arterială, ci reduce si riscul bolilor de inimă cu 22%. Adăugarea ovăzului la dieta normală a pacienților hipertensivi a produs efecte benefice. Ovăzul bogat în fibre ar putea fi o terapie dietetică eficientă pentru a preveni și trata hipertensiunea, sau o dietă bogată în ovăz poate reduce nevoia de medicamente antihipertensive. De asemenea, beta-glucanul din ovăz are efecte benefice asupra metabolismului carbohidraților și a tensiunii arteriale la persoanele obeze.
Făina de ovăz este, de asemenea, cunoscută ca o ”mâncare de confort”. Reduce nivelurile hormonilor de stres și stimulează serotonina – aceasta determină un sentiment de calmare. Toate acestea contribuie și la scăderea tensiunii arteriale.
Îmbunătățirea imunității
Beta-glucanul din fulgii de ovăz poate îmbunătăți nivelul de imunitate. Majoritatea celulelor imune din corp au receptori specifici care sunt proiectați să absoarbă beta-glucanul. Acest lucru dă naștere activității celulelor albe din sânge și protejează împotriva bolilor. Ovăzul este, de asemenea, bogat în seleniu și zinc, care joacă un rol în combaterea infecțiilor.
Beta-glucanul din ovăz este mult mai puternic decât echinacea. Beta-glucanul îmbunătățește, de asemenea, capacitatea macrofagelor, a neutrofilelor – făcându-le eficiente în combaterea unei game largi de microbi, cum ar fi bacteriile, virușii și ciupercile.
Beta-glucanul este utilizat pentru a îmbunătăți imunitatea la persoanele care suferă de sindromul de oboseală cronică sau de stres fizic sau emoțional. Ele îmbunătățesc, de asemenea, nivelurile imune în timpul unor tratamente intense precum chimioterapia sau radiațiile.
Introducerea timpurie a ovăzului este, de asemenea, asociată cu un risc redus de astm. Un alt studiu relevă faptul că bebelușii care se hrănesc cu terci pot fi protejați de astm. Riscul astmului copilariei poate fi redus cu două treimi dacă copiii sunt hrăniți cu ovăz în primele cinci luni de la naștere, iar acest lucru poate fi atribuit proprietăților antiinflamatorii ale ovăzului.
Poate ajuta la pierderea în greutate
Ovăzul, așa cum am văzut deja, este plin de fibre. Te poate face sa te simti satul pentru perioade mai lungi de timp si sa nu te mai indopi cu mancare. Ovazul previne obezitatea și distribuția grăsimilor abdominale. Și dacă este luată ca supliment zilnic, ovăzul poate acționa chiar și ca terapie adjuvantă pentru tulburările metabolice.
Chiar și apa de ovaz este cunoscută pentru a ajuta la scăderea în greutate. Tot ce ai nevoie este o ceașcă de ovăz, câteva bastoane de scorțișoară și două litri de apă. Combină toate. Puteți consuma acest lucru pe stomacul gol pentru o lună întreagă înainte de a vedea rezultatele. Și, bineînțeles, acest lucru trebuie să fie însoțit de o dietă și un exercițiu adecvat.
Dacă aveți ovăz la micul dejun, puteți să le aromatizați cu adaosuri bogate în fibre, cum ar fi zmeura sau migdalele.
Promoveaza sănătatea oaselor
Ovăzul oferă o serie de minerale esențiale pentru sănătatea oaselor. O altă importantă ovaz mineral este bogat în siliciu. Acest mineral are un rol de jucat în formarea și întreținerea osului. Cu toate acestea, potrivit unui raport al Universității din Pennsylvania, ovăzul ar putea împiedica absorbția calciului ( in cazul osteoporozei). Prin urmare, consultați medicul înainte de a lua ovăz în acest scop.
Îmbunătățirea calitatii somnului
Aminoacizii și alți nutrienți din ovăz ajuta la producerea melatoninei, a substanței chimice care induce somnul. Și atunci când este amestecat cu lapte sau miere, ovăzul devine o gustare minunată pentru culcare.
Ovazul din cereale integrale promovează de asemenea producția de insulină, care ajută căile neurale să primească triptofan. Triptofanul este un aminoacid care acționează ca un sedativ pentru creier. Ovăzul este, de asemenea, bogat în vitamina B6, care ajută la reducerea stresului (o cauză majoră de insomnie). Combinarea ovăzului cu lapte și banane vă poate ajuta în plus să vă relaxați.
Carbohidrații din ovăz eliberează de asemenea serotonină, hormonul „starii de bine”, care reduce stresul și te face să te simți calm.
Amelioreaza simptomele menopauzei
Aportul crescut de fibre poate ameliora iritabilitatea provocată în timpul menopauzei, iar ovăzul poate face minuni în acest aspect.
Ovazul conține lignani, un tip de fitoestrogeni. Studiile nu sunt sigure cu privire la efectele benefice ale fitoestrogenilor în timpul menopauzei .
Nivel de energie ridicat
Deoarece carbohidrații sunt sursa principală de energie a organismului și, din moment ce ovăzul este bogat în carbohidrați, acestea oferă o creștere energetică atunci când sunt consumate chiar dimineața. Dar nu vă faceți griji – ovăzul este absorbit mult mai lent în organism și acest lucru vă oferă un impuls de durată mai lungă (un plus de a nu creste nivelul de zahăr din sânge). Și vitaminele B din ovăz (ca tiamina, niacinul și acidul folic) lucrează împreună pentru a ajuta organismul să metabolizeze energia.
Ajutor în tratamentul acneei
Făina de ovăz poate absorbi excesul de ulei de pe piele și ajută la tratarea acneei. Trebuie doar să fierbeți o jumătate de ceașcă de fulgi de ovăz într-o ceașcă de apă și lăsați-o să se răcească. Aplicați pasta groasă pe zonele afectate de pe față. Lăsați-o pe timp de circa 20 de minute, dupa care puteți clăti cu apă caldă. De asemenea, puteți face această mască cu roșii sau albușuri de ou sau ceapă.
Un scrubb de ovăz poate funcționa bine și în tratarea acneei. Se îndepărtează celulele moarte ale pielii și le matifieaza pielea. De asemenea, reduce petele și vă înmoaie pielea.
Un săpun de ovăz poate ajuta și el. Puteți să cumpărați fie un săpun pre-făcut, fie să faceți propriul dvs. (topiți o bară de săpun, amestecați fulgi de ovăz și lăsați să se răcească). Săpunul acționează ca un exfoliant natural și absoarbe excesul de ulei fără a suprasolicita pielea.
Ovăzul conține zinc care reduce inflamația și ucide bacteriile care cauzează acneea. Suplimentarea cu zinc ar putea de asemenea ajuta la reducerea leziunilor acneei (32).
Cu toate acestea, anumite rapoarte medcale afirmă că ovăzul poate agrava acneea. Consultați medicul dermatolog înainte de a utiliza ovăzul pentru tratarea stării dumneavoastră.
Tratarea pielii uscate și a mâncărimii
Făina de ovăz, conform unui studiu, prezintă proprietăți antioxidante și antiinflamatoare directe – și aceasta poate ajuta la tratarea pruritului asociat cu pielea uscată și iritată.
Chiar și o baie de ovăz poate ajuta. Presărați in apa de baie , in tifon – fulgi de ovaz Înmoaieți-vă în apă în baie timp de aproximativ 15 minute și apoi clatiti-va. Aplicați crema hidratanta în timp ce pielea este umedă.
Făina de ovăz poate face minuni și pe pielea ta. Puteți amesteca pur și simplu ovăzul și apoi amestecați-l cu apă fierbinte pentru a forma o pastă. Aplicați-o pe piele și lăsați-o pe ea timp de 15 minute. Clătiți cu apă normală.
Și apoi avem lapte de ovăz – care nu este altceva decât fulgi de ovăz înmuiat în apă caldă (care se transformă în lapte de ovaz cremos). Puteți folosi acest lapte de ovăz pentru piele.
Hidratarea pielii
Ovăzul poate elimina celulele moarte ale pielii și poate acționa ca un hidratant natural. Și beta-glucanul pe care îl conțin formează un film fin pe piele. De asemenea, pătrunde adânc în piele și oferă o hidratare a corpului.
Amestecați 2 cani de ovăz cu 1 cești de lapte și 1 lingură de miere. Aplicați pe piele și lăsați-o pe ea timp de aproximativ 15 minute. Clătiți cu apă rece.
Iluminarea fetei sau a pielii
Faptul că ovăzul este utilizat în produse precum scruburile corporale, săpunuri și creme de exfoliere, ne spune cât de benefice pot fi acestea. Puteți folosi ovăzul ”facial” (un amestec de pulbere de ovăz și lapte) în fiecare dimineață pentru o iluminare a pielii.
Acționeaza ca o curățare naturală
Ovăzul conține compuși numiți saponine care acționează ca detergenți naturali și elimină murdăria și uleiul din pori. Și nu provoacă iritare.
Puteți prepara lapte de ovăz (prin înmuierea ovăzului în apă), care acționează ca o curățare naturală și toner. Aplicați laptele pe față folosind un tampon de bumbac după spălarea feței.
Și părul? Despre par nimic?
În mod surprinzător, ovăzul are beneficii și pentru părul tău. Nutrienții din ele vă fac părul mai tare și scalpul mai sănătos. Ele fac, de asemenea,podoaba capilara mai strălucitoare și mai matasoasa.
Trateaza matreata
Ai nevoie doar de o ceașcă de fulgi de ovăz. Se toarnă fulgi de ovăz într-un blender și se amesteca (până când obțineți o pulbere fină). Se amestecă acesti fulgi de ovăz cu 2 cești de apă clocotită. Se amestecă până când fulgii de ovaz se dizolvă complet. Se lasă amestecul să stea pentru aproximativ 10 minute. Se toarnă printr-o sită într-un castron de dimensiuni medii.
La acest amestec, adăugați 1 lingură de suc de lămâie și 1 linguriță de oțet de cidru de mere. Amesteca bine. Puteți sări peste sucul de lamaie dacă aveți păr vopsit. Acum, adăugați aproximativ 20 de picături de ulei esențial preferat în castron și amestecați. Puteți turna întregul amestec într-o sticlă goală de șampon. Pentru a-l utiliza, umeziți părul cu apă călduță și puneți produsul în scalp. Lăsați-l timp de 2 minute și clătiți ca de obicei.
Acest șampon de ovăz, de asemenea, tratează scalpul de mâncărime și previne excesul de ulei și murdărie.
Ajuta in lupta împotriva caderii părului
Proprietățile ovăzului care ajută la tratarea matreții ajută de asemenea la prevenirea căderii părului. Pentru a face o mască de păr – de ovăz – care tratează pierderea părului, aveți nevoie de 1 lingură de fulgi de ovăz, lapte proaspăt și lapte de migdale. Se amestecă toate ingredientele pentru a forma o pastă netedă. Pur și simplu trebuie să vă asigurați că părul nu este încurcat înainte de a utiliza această mască. Aplicați ușor pe păr și lăsați-l sa actioneze timp de aproximativ 20 de minute. Clătiți cu apă călduță.
Această mască întărește foliculii de păr și vă face părul mai puternic.
Ovăzul este bogat în acizi grași omega-6 care ajută la fixarea părului deteriorat .
Îmbunătățește aspectul părului
Aspectul părului tău este la fel de important. Pentru a folosi ovăzul în scopul de a îmbunătăți aspectul părului, aveti nevoie sunt 3 linguri de ovaz simplu, 1/2 cana de lapte si 1 lingura de ulei de nuca de cocos si miere. Se amestecă bine toate ingredientele. Aplicați masca pe păr și pe scalp și lăsați-o pe ea timp de 30 de minute. Șamponati părul ca de obicei.
Această mască face ca părul să strălucească și iți hidratează și părul.
Uau, câte beneficii are cereala asta !
Dacă te-am convins si pe tine de beneficiile acestei cereale minune si te intereseaza si retete in care ovazul este ingredientul minune, atunci astept un feed-back si eu iti voi spune cum poti face niste minunatii… de exemplu… waffle.
Categorii: Uncategorized
Știam câteva beneficii,dar văd că i o comoară,am sa mănânc zilnic,nu sporadic ca până acum😍
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Wow, ce de beneficii! Si eu il mananc doar in terci si uneori cu iaurt. M-ar interesa mai multe retete cu ovaz.
Ce bine ca avem informatii asa pretioase!
ApreciazăApreciază
Cu drag!
ApreciazăApreciază