Importanța prânzului
Mâncând în mijlocul zilei, la câteva ore de la micul dejun, îți re-energizezi organismul și îți crești nivelul de zahăr din organism, atunci când concentrarea scade. Dacă te simti epuizat, mâncând chiar și un prânz mic îți poate crește nivelul de energie și te vei simti revigorat și bun de muncă, pentru următoarele ore. Așadar , mâncând prânzul , îți menții un metabolism activ, mai ales dacă vei avea mese moderate și cantitative, si mai ales calitative, iar inainte și după prânz vei avea parte de acele gustări. Lungile perioade de infometare, dintre mesele copioase, creează goluri care împiedică metabolismul tău să fie activ și plangi.. ”Metabolismul meu este leneș ”.
Prânzul , îți dă ocazia să te oprești din ceea ce faci, din activitatile zilnice si îți oferă acea energie pentru întreaga după amiază . Eu intotdeuna mizez și spun că si ceea ce mănânci la pranz este important, pentru că in funcție de asta, îți mărești și nivelul de energie. Mâncând la intervale regulate de timp, anume din trei in trei ore sau cele cinci mese pe zi, constituie un factor important în menținerea sănătății tale.
Prin pauzade prânz , nu faci altceva decât sa îți menții creierul activ și mai mult decat atât , te va ajuta foarte mult să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le ai de facut în ziua respectivă. Dacă o persoana lucrează într -un mediu cu factori de stres, o pauză de masă este o oportunitate pentru aceasta de a se deconecta, și nu face altceva decât să prevină anumite complicații , ce țin de sănătate , cauzate de starea de stres. Ihi, ala mic și negru , care stă pe umărul tău .
Neluând această pauză pentru prânz , îți poate creste nivelul de cortizol- hormonul stresului- care poate duce la acumularea în organism a țesutului adipos, a mâncatului în exces. Dacă cineva nu își ia aceasta pauză pentru prânz, este posibil ca aceasta să nu realizeze cat de mult mănâncă la celelalte mese din zi.
De ce ne simtim somnoroși imediat dupa ce mâncăm prânzul ?
Cum spuneam, prânzul nu este atât de important pe cât este si calitatea produselor ingerate. Ne simțim somnoroși și sleiți de putere după ce mâncăm , deoarece carbohidrații fac ca triptofanul și serotonina, să fie mult mai accesibilă creierului. Chiar și carbohidrații simpli pot face o persoană să se simtă obosită .
Triptofanul îl găsim în anumite alimente. Atunci când ajunge la nivelul creierului, aceasta se transformă în serotonină, care este un neuro transmițător . Serotonina este atunci transformată în melatonină. Melatonina este un hormon eliberat de glanda pineală, noaptea, și reglează somnul. Cele mai bogate surse în triptofan sunt carnea de curcan, pui, vită , orez brun, nuci, peste, lapte, ouă , brânză , fructe și legume. Consumul acestor alimente cu un continut mare în triptofan, alaturi de carbohidrați stimulează eliberarea serotoninei în organism.
Carbohidrații simpli pot crește nivelul de somnolență , întrucât aceștia sunt absorbiți mult mai repede de către organism, ceea ce face ca nivelul de zahăr din organism să crească și să scadă în mod rapid. O absorbție rapidă , poate face o persoană să se simtă plină de energie, însă acest nivel de energie nu durează pentru mult timp, și este in general urmat de starea de oboseală, aia de care te temi atunci când ești la serviciu, la birou, stare din cauza căreia , renunți , de cele mai multe ori la masa de prânz . Carbohidrații simpli pot include foarte multe alimente procesate, cum ar fi bomboanele, cerealele cu zahăr , produsele de patiserie cu foarte mult zahăr , sucurile cu nivel ridicat de zahăr.
Un prânz făcut acasă și luat la caserolă , poate fi o soluție perfectă pentru tine și atunci nu ai mai avea scuze. Caserole există slavă Domnului, important e să vrei tu să faci schimbarea. Nu contează unde mănânci , in mașină , la birou, la restaurant, pe stradă .. Și am ajuns la punctul acela.. mancatul prânzului pe stradă . Noi nu avem încă obiceiul, cum se întâmplă în afară, de a te opri și a sta cu tine 20 de minute, pentru a mânca. Noi , ne punem poate prea multe intrebari.. ”Să-mi scot caserola cu varză în mijlocul parcului? Nu, nu este frumos.. Aștept ..”, ” Să mănânc în timp ce merg pe stradă .. se uită lumea ciudat la mine.. Nu, nu pot să fac asta”. Ajungi la concluzia că, de fapt, decizia de a nu lua prânzul oriunde te-ai afla, ține în primul rând de mentalitatea ta, și nu de a celor din jur. Creându-ți bariere, nu faci altceva decât să construiești bariere!
Așa arată un prânz la caserolă : somon, orez sălbatic cu turmeric și spanac!
Învață să alegi calitatea!
Mănânci inteligent, slăbești la fix!
Www.fixulcareitischimbaviata.ro
Categorii: Uncategorized