Arta de a bea ceaiul chinezesc..

Mai sunt câteva ore până plec de la mare și întotdeauna obișnuiesc să mai mai fac un tur al orașului înainte de a pleca. De data aceasta , o rană la picior m-a îndreptat către farmacii, unde nu am găsit ce trebuia și am intrat într-un Mall pentru o terapie de shopping și descarcat nervii.

Am mers așa beteagă, până am zărit acel magazin cu ceaiuri , ceainice, cutii, cutiuțe. Mie îmi plac foarte mult ceainăriile, locurile acelea în care intri ți te pierzi, fie te uiți la oamenii care trec pe stradă, fie la cei care trec pe lângă tine, fie stai doar tu cu tine și reflectezi asupra unor lucruri, sau pur și simplu nu te gândești la nimic. Nu te interesează de nimeni, te deconectezi de tot, uiți că ai telefon și mărturisesc acum sunt fericită că s-a descarcat bateria acestuia, însă regret că nu am putut face o fotografie să va arăt exact cum și unde îmi place să mă pierd.

Am intrat și m-a întâmpinat o doamnă, cu forme voluptoase, cu părul de abanos și fața albă, o Alba ca Zăpada a ceaiurilor și aromelor de pretutindeni.

Obișnuita întrebare:

  • Cu ce va pot servi?
  • Cu ceai alb simplu, dacă aveți!
  • Sigur ca da, avem mai multe sortimente. Doriți doar simplu?
  • Doar simplu!

Se ridică pe vârfuri și de undeva de sus, de pe raft, dintr-o cutie mare, îmi pune într-o pungă, cu grijă, cantitatea de ceai cerută. Îmi sunt suficiente 50 de grame momentan. Între timp, doamna îmi vorbește despre celelalte ceaiuri pe care le are în ceainărie și despre beneficiile acestora, eu îi spun că îmi mai plac ceaiurile roșii și ca îl ador și pe acela Rooibos, pentru ca ma scapă de migrene și îl beau adesea la serviciu, că nu mă ating de ceaiurile negre, nu pentru că nu îmi plac, doar că nu mi-am dezvoltat un obicei în a le consuma. Sunt fan ceai alb, verde cu menta și iasomie, sau verde în combinații cu fructe exotice, și rooibos simplu. Îmi spune că le are pe toate. Când întâlnești oameni frumoși cu care îți place să stai de vorbă, deși nu i-ai văzut niciodată, și timpul trece altfel. Avem timp și de un ceai, două scaune și o măsuță mă așteaptă acolo , parcă te cheamă să îți spună povești despre oameni, obiceiuri și locuri pe care nu le-ai văzut niciodată. Doamna încălzește apa, la o temperatura de 70 de grade celsius, după care trece la un ritual pe care îl văzusem pe Teleenciclopedia și niciodată în ceainării despre prepararea ceaiului. Eu obișnuiesc de ani de zile să încălzesc cana/ceașca/ înainte de a trece efectiv la prepararea ceaiului, după care pun frunzele de ceai în ea și torn 30 mililitri de apă- ăsta fiind un procedeu, sau dacă suntem două persoane care servim ceaiul , întotdeauna voi avea 3 cești. Voi proceda iar la spălarea ceștilor și a răcirii apei, dacă vorbim despre un ceai verde, prin trecerea dintr-o cană în alta, a apei. Ibricul rămâne gol, se adaugă frunzele care se lasă la infuzat pana la 30 de secunde – pentru ceaiul verde- după acest timp ceaiul devine amar, semn că ați greșit prepararea lui. Revenind la ceaiul alb, îl las la infuzat până la cel mult două minute.

Doamna este o draguță și îmi toarnă într-o ceașcă un ceai verde aromat, cu iz de mentă, iasomie și portocala, o minunăție. Savurez momentul. Între timp , discuțiile noastre au continuat despre ceaiuri și beneficii și la sfârșit, îmi spune

  • Este foarte bun în curele de slăbire!

Zâmbesc și întreb…

  • Ce anume face?
  • Păi slăbește….
  • Nu , nu slăbește.. este un adjuvant și vine în ajutorul persoanelor care au un stil de viață sănătos și o alimentație sănătoasă!

Doamna se uită la mine, zâmbește și îmi spune..

  • Nu știu de unde vă știu.. dar vă știu…de fapt știu de unde vă știu:)
  • De acolo sunt!

Ne-am luat la revedere și am ieșit din ceainărie cu un zâmbet pe față larg, ce emană fericire.

Și dacă tot am aflat informații prețioase despre ceaiul alb pe care îl consum, nu voi păstra informațiile doar pentru mine, ci le țip să le audă toată lumea.

În primul rând trebuie să amintesc de cele șase benefiicii ale ceaiului alb care sunt susținute de studii medicale.

Primul beneficiu- antioxidantii- Deși ceaiul alb are același tip de antioxidanți ca și ceaiul verde, cantitatea și calitatea ceaiului alb este mult mai ridicată, ceea ce îl situează înaintea ceaiului verde pentru beneficiile medicale. Știm cu toții că prezența antioxidanților ne ajută să prevenim anumite boli, cum ar fi riscul bolilor cardiovasculare, nivel ridicat de colesterol, riscuri asociate cu bolile de cancer. Se spune că este benefic în pierderea în greutate, dar eu adaug faptul că nu fără o alimentație sănătoasă.

Acționează asupra sistemului imunitar și a sănătății dentare. Consumul de ceai alb poate ajuta sistemul imunitar în lupta împotriva virușilor, a infecțiilor și poate preveni apariția plăcii dentare. Asta nu înseamnă că aruncăm pasta de dinți.

Conținutul de cafeină. Toate ceaiurile chinezești conțin un anumit continut de cafeină, dar ceaiul alb are un conținut mai scăzut. Nivelul de cafeină este dat de mai multi factori, dar atunci când apa este caldă – la 75 de grade celsius și infuzarea are loc doar 2-3 minute, ceaiul alb față de cel negru conține doar 15 mg cafeină la o ceașcă, spre deosebire de cel verde care urca la 20-30 mg sau cel negru care are un conținut de cafeină cuprins între 40-60 mg la o ceașcă. Ca și comparație, o ceașcă de cafea neagră conține în jur de 120-150 de mg.

Pierderea în greutate. Waw… pe langă toate celelalte proprietăți ale ceaiului, am aflat că ceaiul alb conține cel mai scăzut nivel de cafeină, comparativ cu celelalte două enumerate mai sus. Exercițiu: dacă bei prea mult ceai verde, negru sau cafea, poți experimenta câteva efecte negative ale cafeinei, cum ar fi tremuratul, anxietate, dureri de cap, și altele. Așadar pentru că ceaiul alb conține exact nivelul de cafeină care trebuie, suficient cat să ardă calorii la puterea maximă, dar nu într-atât de tare încât să simți efectele secundare, chiar dacă bei ceai alb pe parcursul întregii zile. Asta da veste, deci liber la ceai alb. Să nu îți imaginezi că dacă manânci porcul întreg și bei ceai alb, vei slăbi.. Nu, nu! Ceaiul alb ajută la pierderea în greutate doar dacă ai și o alimentație sănătoasă, fără grăsimi. Deci nu te încrede în mituri.

Benefiicile asupra pielii. Da, asta ți-o spun personal fără a citi niciun studiu medical. Simt pe pielea mea beneficiile consumului de ceai alb. Are un efect antiinflamator care încetinește distrugerea fibrelor de colagen și elastină, acele structuri intracelulare care trebuie să rămână ferme și fără riduri. O , da… deci adio plastic surgery!

Sănătatea mintală: L-teanina (care este numită după ceai, unde apare cel mai frecvent) conținută în ceaiul alb este un aminoacid care poate intra în creier și de aceea are proprietăți psihoactive. L-teanina poate reduce stresul mental și fizic. În plus, are numeroase alte proprietăți de sănătate, inclusiv: scăderea tensiunii arteriale, diminuarea simptomelor pre-menstruale, promovarea concentrației și îmbunătățirea performanțelor de învățare.

Săptămâna viitoare merg în Maramureș, în căutarea unei alte ceainării. Sunt din nou la un ceai alb, bucurându-mă de viață, de mine, de bucurii, de oameni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s