Aditivii și astmul

Hai că vine și continuarea despre astm. Știu că nu citești etichetele pentru că nici eu nu le citeam înainte. Unele dintre ele îmi scapă și acum, pe unele le văd că sunt acolo, dar sunt o pofticioasă și consum într-o cantitate infimă. Uneori, chiar și cantitatea asta infimă îmi provoacă crize de astm. Cu inhalatorul în mână.. gust.

Despre aditivii alimentari declanșatori ai astmului nu prea îți povestește nimeni. Am să încerc eu să fac asta.

Începem cu tartrazina.

Tartrazina  E 102  – este un colorant de culoare galben, artificial, azoic. Ca formă este pudră sau granule oranj-deschis. Poate provoca alergii la persoanele care reacționează alergic la aspirina (salicilati), sau la persoanele astmatice.  Provoacă la copii astm, rinită, urticarie. Este incriminat în inducerea sindromului de hiperactivitate (ADHD). Crește incidenta apariției unor tumori tiroidiene. Alterează percepția și comportamentul producând stări de confuzie. Inhibă metabolismul zincului(Zn) și interferează cu enzimele digestive. Este utilizat într-o gamă largă de produse alimentare: băuturi nealcoolice și alcoolice, fructe și legume confiate, ornamente și cuverturi, produse de cofetărie, produse fine de brutărie, croisant, biscuiți, prăjituri, napolitane, brânză topită aromată, deserturi, produse lactate aromate, sosuri, condimente (curry praf), muștar, crustacee, substituenți de somon, surimi, icre de peste, peste afumat, snacks (pe baza de cereale sau amidon, expandate, extrudate- pufuleți), preparate pentru controlul greutății, suplimente alimentare, supe, vinuri și vinuri din fructe (cidru)  si spumante etc.

Bisulfitul de sodiu, cunoscut și ca sulfit acid de sodiu, e o sare acidă a sodiului cu acidul sulfuros cu formula chimică NaHSO3. Bisulfitul de sodiu este un aditiv alimentar cu numărul E222. Poate fi produs prin barbotarea (trecere forțată a unui gaz printr-un lichid) dioxidului de sulf în soluția de carbonat de sodiu. Prin combinarea acestuia cu înălbitorul pe bază de clor se degajă gaze nocive. (wikipedia)

Bisulfitul de potasiu – E 228 este o pulbere albă, instabilă, care reacționează cu oxigenul pentru a forma sulfat de potasiu. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, care acţionează drept conservant. E228 sau bisulfit de potasiu este un conservant artificial.

Glutamat monosodic E 621 – Potențiator artificial sau natural de aroma obținut din surse vegetale sau animale. Sarea de sodiu a acidului glutamic. Este utilizat într-o gamă vastă de alimente de origime animală, vegetală sau mixtă. Stimulează puternic apetitul. Compușii de transformare metabolică au efect neurotoxic (excitotoxine). Poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greață, senzații de arsură în antebraț și ceafa, astm, modificări de ritm cardiac, respirație dificilă. Nu este admis în produsele pentru copii. Este neurotoxic, poate declanșa maladiile Huntington, Alzheimer, Parkinson. Nu trebuie consumat de femeile însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni, cardiaci.

Amaranth- E 123– Colorant, roșu, azoic, artificial – Sarea trisodică a acidului sulfo-4 naftilazo-1(-1 naftol 2 sulfonic 3,6) insoțită de clorură de sodiu și/sau sulfat de sodiu și coloranți auxiliari. Solubil în apă și alcool etilic. Este admisă utilizarea numai pentru vinuri aperitive, băuturi spirtoase (pana la o tărie de 15%vol.) și icre de pește în cantitate de max. 30 mg/L sau Kg de produs. Poate induce eczeme, astm, hiperactivitate, sindrom ADHD, defecte neonatale, moarte fetală, cancere.

Eritrozina – E 127  – Colorant roşu de sinteză al prăjiturilor şi bomboanelor; conţine iod, Factor agravant în rinita persistentă.

Indigocarmin E132 – colorant albastru folosit în prepararea medicamentelor- capsule cu eliberare prelungită

Acid benzoic (benzoat de sodiu) E211 – Conservant, bacteriostatic şi fungistatic în condiţii de aciditate, folosit la murături, sucuri de legume şi fructe; mai poate fi utilizat în siropuri de tuse. Urticarie cronică, angioedem, rinită persistentă, reacţii anafilactoide. Poate provoca crize de astm în special pe persoanele dependente de medicamente. În urma testării pe animale acesta a fost asociat cu cancerul.

Nitrit de sodiu E250 – Conservant şi antibacterian al produselor din carne (culoare roz), branzeturilor, heringilor. Posibila implicare în urticaria cronică şi reacţii anafilactoide.

 Para-hidroxibenzoat de propil E216 – Conservant, artificial, derivat al acidului benzoic.

Tu cât de des citești etichetele? A citi eticheta produsului și a te educa în  alimentație, e primul pas spre vindecare.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s