Revenirea după Îndestulare!
Întâmplător sunt acasă… am deschis televizorul să aud ceva zgomote în jurul meu, deși prefer liniștea se știe. Ascult știrile, iar se omoară unii, unii se întorc din concedii, alții sunt cachii de băutură, alții.. cu burțile pline.
Eh, asta cu burțile pline e rezultatul ouălor roșii, a cozonacului pe care numai de Paște și la Crăciun îl facem, în rest uităm de el, a pascăi, salatei boeuf, care numai boeuf nu este că e făcută cu carne de pui, a mielului, pe care doar la Paste îl mâncăm și atunci vrem sa-l mâncăm pe tot, a tuturor prăjiturilor tradiționale sau reinventate.. etc.
Ma simt plina. Nu, nu am facut exces cu alimentele , însă am probleme digestive legate de salata asta cu carne si maioneza, asa ca am apelat la celebrul colebil. Inca nu mi-am revenit, desi salata e grozav de buna.
Cum ne revenim dupa Paste e o intrebare pe buzele tuturor. Prima greseala pe care o facem conssta in aceea ca imediat ce ne-am burdujit cu toate aceste alimente, cautam cantarul in loc sa cautam apa, verdeturile si fructele, de parca atunci este momentul ideal sa barea asta, cum ne cantarim noi. Nu, nu este.
Intrebarea asta ” cum ne revenim dupa Paste?” este fara sens, intrucat cu totii stim cum sa ne revenim teoretic dupa Paste. Primele sfaturi nutritionale ca sa spun asa, sunt legate de consumul de apa. Toate incep asa: ” Beti foarte multa apa!”. Normal ca da. Cu cat bei mai multa cu atat mai mult iti ajuti corpul sa se detoxifice , sa porneasca si digestia. Cat sa bei totusi? 35 mililitri pe kilogram corp. Inainte de fiecare masa, cu 30 de minute, bea un pahar mare cu apa plata. Apoi, dupa masa, inca unul la fel de mare cam la 45-60 de minute dupa terminarea acesteia. Expresia aia de broaste in burta, nu numai ca nu e placuta, dar poti avea niste crampe de nu stii ce e cu tine. Te bolfaie? Bea apa!! ( nu, nu bea).
Toate zilele acestea de Paste, ati stat la masa si ati mancat, deci miscare mai putin. Asadar, urmatorul sfat este legat de miscare. Puneti-va corpul in miscare, alergati, bucurati-va de primavara.
Renuntati pentru trei zile la carbohidrati. Ce???? Cum sa renunti?
Carbohidratii sunt excelenti! Avem nevoie de carbohidrati compecsi pentru un boost de energie. Problema apare atunci cand am mancat prea mult cozonac, pasca, placinte, prajituri si iata ca am mancat un tip de carbohidrat mai putin bun (acestia sunt carbohidratii procesati). Cum ne revnim dupa o astfel de perioada? Simplu! Taiem carbohidratii timp de cel putin trei zile consecutiv, dupa care ne reintoacem la modul nostru de viata obisnuit. Ce inseamna asta? Fara paine, fara paste, fara cartofi, orez sau alti carbohidrati care contin amidon. S-a inteles, da? Trei zile fara.. fara… fara…
Imediat dupa sarbatori, foarte multi oameni fac presupunerea gresita ca tot ceea ce mananca ei dupa aceasta perioada de indestulare, este modul sanatos si ca alegerile lor alimentare sunt cele mai sanatoase fata de ale altora. Foarte multe persoane , imediat dupa aceasta perioada , apeleaza la smoothi uri, la sucuri de fructe si legume, care cresc valoarea calorica si a zaharului in general, in detrimentul alimentelor intregi, proaspete si neprelucrate ori de cate ori este posibil acest lucru. Salate, fructe praspete, frunze si legume verzi, consum de peste si carne slaba sunt doar cateva exemple pe care vi le-as putea da.
Chiar daca veti renunta la carbohidrati in perioada imediat urmatoare, asta nu inseamna ca veti slabi sau ca veti da jos toate kilogramele acumulate in aceasta perioada, dar va veti simti mai bine. Depinde de numarul de kilograme pe care l-ati pus. Tendinta tuturor imediat dupa aceste sarbatori este sa reduca numarul meselor din zi, la una sau chiar doua. Ei bine, acest lucru nu functioneaza. Pentru a va recupera, aveti nevoie din nou de disciplina alimentara a celor cinci mese pe zi, trei mese principale si doua gustari. Nutritionistii spun ca una dintre cele mai frecvente greseli pe care oamenii le fac este sa supraestimeze sau sa subestimeze cantitatea de hrana necesara pentru a functiona corespunzator. Recomandarea mea e ca in perioada urmatoare portiile de mancare sa fie cat de cat controlate, dar sa nu fie private de substantele nutritive de care are nevoie organismul nostru.
Categorii: Articole Maria Chetran