Vin sărbătorile, vin sărbătorile…!

Creșterea în greutate pe perioada iernii, diferă fără dar și poate pentru fiecare persoană în parte, funcție de metabolismul fiecăreia, de activitatea fizică și de alimentație.

Nu fiți îngrijorați prea tare de excesul de kilograme din timpul iernii, pentru că toți oamenii ies din iarnă cu cel puțin două kilograme pe plus. Unii intră în primăvară cu cinci. Uite o consolare pentru tine. Așadar cuvântul de ordine pentru perioada iernii este cumpătare! Dar îți mai spun un secret, chiar și așa poți lua kilograme, nu multe, dar pentru unii și 500 de grame pot deveni frustrante.

Un alt aspect de luat în calcul, îl constituie trecerea de la un anotimp la altul. Eu însumi mă confrunt cu această problemă legată de somn, în sensul că vara, la ora șase dimineața sun fresh, iar iarna.. abia mă târâi din dormitor în baie. La ora șase, în fiecare zi, sună alarma pe telefon. O alarmă nenorocită care sună apoi din zece în zece minute. La 6.50.. sună alarma pentru micul dejun. Deja sunt în bucătărie cu ochii mijiți..Îmi este somn groaznic..

Unde mai pui că dacă trebuie să ies afară, pe un frig groaznic, regret în secunda doi că nu am mâncat ceva slană și nu am luat o dușcă de pălincă de Maramureș. Frigul e nasol  pentru că nu poți ieși afară și să te plimbi. Că îți îngheață și sufletul în tine. În weekend , e o adevărată provocare să ies să mă plimb. E un fapt de altfel constatat, verificat, că pe timpul iernii se pierd în medie cam 150 de minute  de activitate fizică săptămânală, comparativ cu minutele pline de activitate din timpul verii.  Asta nu înseamnă că nu poți face mișcare. Îți iei un partener de mers pe jos sau suplimentezi timpul petrecut la sală. ”Partner in crime” , eu așa i-aș spune. Și ca o ”scorpie”  ( de fapt sunt un înger de femeie) ce sunt, anul care vine, îmi iau niște grăsuți  sub monitorizare care să mă ajute și pe mine să mă mențin în formă. O să dau startul antrenamentului de weekend! Uraaa!!!

Un alt motiv pentru care funționăm lent, ține de faptul că plecăm la muncă pe întuneric și ne întoarcem acasă pe întuneric. La un moment dat, devine frustrant, depresiv și enervant. Suntem mai irascibili, dacă nu avem un program nutrițional bine planificat, tindem să mâncăm mai mult, nu mai numărăm nici caloriile, nu mai știm ce macronutrienți sunt cei mai buni pentru perioada asta. Nu știm ce putem mânca, pentru că nici nu acordăm importanță acestui lucru. Mâncăm ce prindem că tot ieșim din iarnă cu kilograme.

” Vin sărbătorile, vin sărbătorile”… parcă suntem gravizi. Trei zile și trei nopți , umplem burțile de tobă, caltaboși, cârnați, piftie, salată boeuf, etc. Gătim cât pentru un regiment întreg și mâncăm fără noimă, că doar trei zile trec repede și cu siguranță nici pe cântar nu se vede. Ei aș.. și zmeii ăștia și Feți Frumoșii , tot așa sunt: cresc într-o zi cât alții în zece.  Aaa,  mai era aia cu ”mă păstrez toată ziua pentru masa copioasă de Crăciun, de seara, de la tanti Nuți”. Mai bine ciugulim la ore fixe și seara suntem cumpătați, decât să mâncăm seara mult și ziua să fim flămânzi. Cred că în evenimentele astea ce țin de sărbători, evenimente de familie, planificarea este totul. Adică da, putem mânca din toate preparatele ce țin de aceasta sărbătoare, dar nu trebuie să terminăm totul într-o zi.

O altă explicație pentru îngrășarea din iarnă constă în faptul că și temperatura de afară scade , iar noi tindem să mâncăm alimente mai grele, mai pline de grăsimi. Mai o șuncă, mai o piftie, mai un caltaboș făcut de tanti Nuți! Și da, mărim și cantitatea de făinoase, de junk food. Oooo, asta cu junk food e testată de mine. Mă abțin de la ele, dar râvnesc, pentru că nu mă simt bine după ingerarea lor și îmi crează o stare de nervozitate și balonare. Dar , da.. vizual le devorez.

Și alcoolul, care conține un număr considerabil de calorii, se depune. Întrebată fiind când putem bea alcool, am răspuns că îl putem consuma la două ore după ingerarea alimentelor. Ne plac băuturile fierbinți- vinul fiert cu scorțișoară-, sau băuturile care încălzesc- gen pălincă. Bineînțeles că da, dar au calorii. Un alt sfat pe care îl dau celor care mă întreabă, este să nu-și refuze hidratarea cu apă din timpul evenimentelor și să nu creadă că doar băuturile alcoolice, sunt lichide. Pe bune – apa nu conține calorii, nu îngrașă și te ajută să nu te faci criță la astfel de evenimente, unde ar trebui să fii cât de cât impecabil. Nu, nu te călugări, însă cumpătare. Nu este nimeni obligat ulterior să te suporte!

Zahărul e peste tot! Odată cu intrarea în iarnă, ne crește și apetitul pentru dulce. Deschid frigiderul, închid frigiderul. Nu cumpăr nimic. Am ciocolată neagră de 90 si 99%, sau cu cayenne, drept urmare mai mult de un pătrat nu-mi vine să mănânc. Dar da, când este frig afară, suplimentez cu ceva dulce pentru un aport de energie care îmi scade într-o oră de la consumul acestora. Buuun, înlocuim cu fructe cu indice glicemic scăzut sau facem deserturi sănătoase. Mai am un pont. Prăjiturile sunt bune, dar hai să mâncăm una, nu trei. Hai să le planificăm și pe astea dacă tot vrem un stil de viață sănătos sau vrem să slăbim. Dacă mâncăm trei prăjituri și sărim o masă sau două, nu înseamnă  că prăjiturile alea nu se depun. Ține-te de rutina ta zilnică și de programul tău alimentar chiar și în timpul sărbătorilor de iarnă. Nu-ți refuza nimic, doar planifică-le în așa mod încât să nu îți fie rău sau să pui niște kilograme pentru care ai muncit atât de mult.

Un exemplu de meniu pentru sărbătorile acestea, în viziunea mea, ar fi cam așa:

Dimineața- mic dejun- platou tradițional românesc din care să nu îți refuzi nimic din ce îți place ție sau conform indicațiilor medicale date de medicul tău curant sau nutriționist/dietetician, însă cu limitarea a maxim 500 de calorii.

Gustarea- fructe- pere și kiwi și la 30 de minute o cafea fără zahar. În 30 de minute ai un tranzit asigurat. Nu, nu dai în altele.

Sau alte fructe ( nutriția ne spune ”fructe de sezon”, eh, mai greu!) cu indice glicemic scăzut.

Prânzul – o friptură de purcel (tradițional Crăciunului) cu legume la cuptor, cu murături, cu tot tacâmul, (atenție- murăturile rețin sare) sau patru sarmale cu smântână sau un maxim de 100 de grame de salată boeuf sau piftie ( asta din urmă e pe diet în funcție de carnea folosită).

Gustarea a doua vine cu o jumătate de felie de cozonac sau niscaiva prăjituri ( o felie de cozonac are 400 de calorii- gustarea să se încadreze undeva la 200 de calorii ).

Cina să fie ușoară. O ciorbă, o supă, un pește, o salată. Nu trebuie să îngreunăm procesul digestiei peste noapte.

Ananasul ar trebui să însoțească fiecare masă, întrucât poate fi consumat atât în timpul mesei , înainte sau după.

Apă cât cuprinde, ceaiuri calzi ce pot fi lipite de mese ca și continuare a lor.

Mesele pot fi alternate pe parcursul celor trei zile, important este să nu facem exces de mâncare, să nu cerem fiobilin, dicarbocalm sau triferment, pentru că și Sfinții abia așteaptă.

Pentru o mai bună organizare a meselor, poți consulta tabelele cu calorii de pe internet- sunt o sumedenie, care îți explică și necesarul de macronutrienți din fiecare aliment.

Hai, cumpătare de sărbători, să lăsăm medicii de la Ugențe să se ocupe de urgențele reale și să nu spargem cântarul după acest Crăciun sau iarnă.

 

 

 

 

2 comentarii »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s