Cafeaua cea de toate zilele.. dă-ne-o nouă astăzi..

Dimineața, când ajung la serviciu, îmi văd colegii la cafea. Mă invită să șăd cu ei la cioace, așa, zece minute până se dezmeticesc. Eu le spun pas și îmi fac un ceai. Sau, din politețe, îmi fac cafeaua și găsesc motive..” e fierbinte,  beau mai târziu”. Adevărul este că nimeni nu înțelege de ce procedez așa.

Fiind astmatică, a fost o perioadă în care cafeaua îmi provoca serioase crize de astm ( fiind un excitator), dar nu pricepeam că trebuie să renunț la ea nici în ruptul capului. Acum doi ani, în urma unei crize puternice, am ajuns la spital. A doua zi de dimineață, nici bine nu mă dezmeticisem, că eram cu cafeaua în bot. Bine că nu fumez că eram la doi metri dedesubt sigur…

Mă vede doamna doctor și mă ceartă, de vă jur că o săptămână nu mi-a trebuit cafea, dar nici crize de dimineață nu am mai avut. Apoi mi-a explicat ca la copii mici când să beau cafeaua, când o voi relua  ( deși îmi spusese să renunț- eu Batmanița, Batmanița nu și nu) și de ce.

Și am aflat informații prețioase despre aceasta.

Când bem cafeaua … mmmm, dimineața? Imediat la trezire? Nu! De ce? Pentru că  nivelul de cortizol este foarte ridicat în intervalul orar 8-9, 12-1, 5.30 si 6.30. Nivelul de cortizol, nu înseamnă doar hormonul stresului , ci este totodată acela care ne ține alerți. Așadar, care ar fi logica să bei cafea într-un moment în care nivelul tău de cortizol este ridicat , iar starea de alerta este prezentă?  Buuuuuun, deci pentru a ne bucura de ” pauzele de cafea” că de asta se numesc Doamne iartă-ma pauze de cafea, intervalul optim pentru a servi cafeaua este cuprins între 9.30-11.30,  si 1.30-5.  Acum când vă scriu, am  cafea băută de să zicem cca o oră. Una bună. Îmi cad ochii în gură de somn. Deci no fucking effect. Am băut de asemenea o cafea în exact intervalul de 10.30-11 ( scade nivelul de cortizol) când eram așa într-o stare de lasă-mă să te las , du-mă acasă și pune-mă să dorm. În următoarele 30 de minute m-am revigorat, și m-am reapucat cu chef de hârțoage. Unul din principiile farmacologice este că ” Omului să-i dai drogul atunci când îi trebuie, altfel manifestă toleranță la acesta ”.  Adică eu , azi!

Colegii mei merg pe holuri somnambuli, au cana de cafea în mână și sunt unii , la a treia cafea.

Ideea asta de pauză de cafea, capătă sens dragii mei. De ce? Pentru că dimineața chiar nu ai nevoie de pauză de cafea,  ci de o revigorare a organismului pe cale naturală.  Este adevărat că zâmbesc des atunci când mi se spune că nu poate cineva trăi fără cafea la prima oră când se trezește și le spun că și ora la care se trezesc este importantă. Doooh… Bun, deci când bei cafea la prima oră, devii dependent de cofeină din cauza faptului că , corpul tău produce prea puțin cortizol, și se crează dependența aceasta pentru un boost de energie. Doar așa se explică nevoia de a bea cafea la prima oră a dimineții.

De asemenea se recomandă ca ultima cafea din zi să fie servită nu mai târziu de ora 14 sau, cu șase ore înainte de a ne culca. Eu încep să fac ochi! Nu, nu croșetez.

Cât despre cafeaua băută pe stomacul gol, iarăși nu este un lucru indicat. Cafeaua nu se consumă împreună cu alte alimente, ci se bea la 30 – 60 de minute după masă sau înainte, dar nu stomacul gol. De asemenea nu constituie o gustare indiferent de adaos. Gustările se mănâncă, nu se beau.

Încercăm să nu depășim o doză de 400 de mg  pe zi și încercăm de asemenea să nu bem cafea cel puțin o oră după ce ne-am trezit. În fiecare zi se trezește câte un deștept care ne spune că, consumul de cafea nu este bun, însă neștiind scopurile sale, vom accepta beneficiile cafelei. Care sunt acestea? Hai să încerc să le pun ca și noțiuni de ”Știați că” , să mă umflu în pene. Iar!

  • Bun, consumul unei cafele imediat după antrenament poate reduce durerile musculare;
  • scade riscul apariției bolii Alzheimer;
  • scade riscul sclerozei multiple;
  • cei care consuma cafea au un risc scazut de a dezvolta boli cardiovasculare;
  • cei care consumă două-trei cești de cafea pe zi, prezintă un risc scăzut de a dezvolta cancer de ficat;
  • scade riscul bolilor de diabet;
  • are rol de protejarea a cavității bucale ( distruge anumite bacterii apărute la nivelul dinților)
  • cafeaua te face mai fericit;;
  • cafeaua nu te trezește din mahmureală ci poate ajuta în recuperarea stricăciunilor cauzate de alcool asupra ficatului.

Spuneam că nu lipim cafeaua de mese pentru că are anumite efecte care nu sunt benefice pentru organism. Cofeina inhibă cantitatea de calciu absorbită prin tractul intestinal și diminuează cantitatea reținută de oase. Femeile care beau multă cafea suferă mai multe fracturi de șold decât cele care nu consumă cafea.

Cofeina inhibă receptorii de vitamina D, care limitează cantitatea care va fi  absorbită de organism. Întrucât vitamina D este importantă în absorbția și utilizarea calciului în  construcția oaselor, aceasta ar putea scădea și densitatea minerală osoasă, rezultând un risc crescut de osteoporoză. Cofeina interferează cu absorbția de fier a organismului, care este necesară pentru producerea de celule roșii în sânge. Consumul de cofeină în același timp cu o sursă de fier poate reduce absorbția cu până la 80%. Orice băutură care conține cofeină trebuie separată de alimente sau suplimente care conțin fier cu cel puțin o oră. Cofeina are un efect diuretic ușor. Vitaminele hidrosolubile , cum ar fi vitaminele B, pot fi eliminate ca urmare a diurezei- pierderii de lichide pe cale urinară. În plus interferează cu metabolizarea unor vitamine , cum ar fi vitamina B1, despre care am aflat un lucru interesant la cursul de nutriție ( vă scriu și despre asta curând) și anume că este responsabilă de buna noastră dispoziție – Tiamina i se spune. Singura excepție de la această regulă se pare că este vitamina B12. Cofeina stimulează producerea acidului gastric, care ajută organismul să absoarbă vitamina B12. 

Cum te afectează consumul de cafea înainte de a merge la culcare?

Ceasul circadian îți spune când să te trezești, mănânci, dormi și multe alte lucruri. No bun, cofeina iți dă peste cap ciclul circadian.  Doua cafele expresso îți dau peste cap acest ciclu pentru vreo 40 de minute, un bec care luminează puternic vreo 80 de minute. Două cafele și un bec puternic cam 110 minute, așa că dragilor, BEȚI CAFEAUA PE ÎNTUNERIC!!!

 

 

3 comentarii »

  1. Nici eu nu am înțeles când trebuie să bem cafeaua, mai ales dacă ținem fixul! Eu o lipesc de micul dejun pèntru ca o beau cu zahar si lapte!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s