Mănânc Zero grăsimi și nu slăbesc!
- Mănânc 0 grăsimi și nu slăbesc!
Când mi s-a spus asta, am zâmbit, am încercat să nu fac caz și să-i explic (cu calm) cât de greșită este afirmația.
- Păi cam ce mănânci și de ce ai renunța la grăsimi?
- Păi cum de ce? Grăsimile ne îngrașă!!! Tocmai tu mă întrebi asta?
- Da, pentru că eu nu am renunțat la grăsimi. Aleg însă grăsimile bune. Și pornind de la afirmația ta, îndrăznesc să dezvolt subiectul.
- Te rog!
- Uite, îți propun un experiment, de o săptămână, în care într-adevăr să renunți la grăsimi. Aproape:)) Te bagi?
- Da, deși mi-e frică să spun da când este vorba despre experimentele tale.
- Hai, că ăsta nu te doare, te va face doar să vezi altfel lucrurile.
Experimentul meu a constat în expunerea mai multor alimente cuprinse intre 0 și 100% grăsimi. Ea a trebuit să le așeze în ordinea ”grăsimilor”. Acceptarea alimentelor a fost doar în intervalul de până 1 %. Ce depășea acest 1% era interzis pentru că era în contradicție cu afirmația ei de ”mănânc 0 grăsimi și nu slăbesc”. Dintr-o sumedenie de alimente expuse, nu au rămas în listă decât câteva : legumele- gen salate- frunze, fasole, linte, carnea a fost eliminată, pâinea – inclusiv cea integrală a fost eliminată, cerealele de porumb au fost acceptate, cele integrale nu, laptele degresat- 0,1% grăsimi, brânză degresată, fructele (parte din ele), ceaiuri, cafea fără zahar ( fără îndulcitor), roșii, anghinare, brocoli, spanac, dovleac, usturoi, coriandru, ghimbir, caise, niciun fel de ulei, unt, și da – fără avocado. De fapt nu i-au rămas foarte multe alimente.
Prima zi, a fost ok. A trecut cu brio. Dimineața a mâncat niște iaurt degresat, la gustare caise, la prânz o salata din rucolla, roșii , fasole kidney, și lămâie, cu foarte multe condimente, gustarea de la 16 a fost o ispită, așa ca a apelat la fructe- afine. Seara, o nouă provocare care a constat într-o supă/ciorbă de fasole , condimentată.. pentru gust.
A doua zi, s-a trezit cu o foame imensă. A apelat la același iaurt degresat, la 10 aceleași caise, la prânz o zeamă de fasole, la 16 a băut ceai de ghimbir și fructe, la 19.00…fiind în pană de idei, a apelat la o porție generoasă de legume – ceapă, brocoli, roșii..
A treia zi, iaurt cu cereale de porumb, ora 10 cafea fără zahar și o caisă, la prânz fasole fierte, cu roșii, niscaiva ceapă, bulion, ( o ceva fără gust și scârbă de mâncare), la 16 niște stafide hidratate, ora 19.00 smochine , limonadă cu lime. ( Anticipez o foame de lup și ruperea frigiderului în curând).
A patra zi, dimineață brânză cu fulgi de porumb, la 10 smochine…la 13..un telefon.
- Maria, bună!
- Salve!
- Mănânc fără grăsimi cum mi-ai zis! Am aflat ce înseamnă fără grăsimi.
- Serios? Și cum e?
- Rău! Mi-e foame non stop, nu am ieșit la baie de trei zile, sunt balonată, mă doare capul și mi-e greață și nu mai știu ce să gătesc!
- Cum, fără grăsimi!
- Da, dar nu e ușor. Având în vedere ce înseamnă fără grăsimi și că mi-e foame constant…
- Acum vezi , sper, că a găti la abur, cuptor, fiert, nu înseamnă că nu mănânci grăsimi. ” Deloc” . Sunt două tipuri de grăsimi- saturate și nesaturate. Sunt grăsimi care fac bine organismului și grăsimi care nu sunt bune, nu aduc niciun raport nutritiv. Uite, eu nu am să-ți spun să renunți la pâine decât dacă ai intoleranță la gluten, ci alege-o pe cea de secară sau integrală, eu nu am să îți spun nu mânca prăjit, ci alege uleiul bun pentru prăjit sau pentru salate, ( uleiul de măsline, rapiță), nu am să îți spun să renunți la carne, ci să o alegi pe cea mai bună…
- Mi-e poftă de carne…o bucățică mică.. fiartă… deci nu mai pot..
- Are grăsimi.
- Un piept de pui..
- Are grăsimi. Încercăm să combatem afirmația ta, nu?
- Da, nu mi-am imaginat că sunt atât de multe restricții.
- Apoi vezi? Abia a mânca dietetic, de dietă, de regim, fără grăsimi, înseamnă restricții. A mânca cu cap, caloric calitativ și combinând corect alimentele, vei reuși să slăbești. Dar nu de azi pe mâine, ci în timp. Te-ai cântărit?
- Păi da, că de asta te-am sunat. Am 2 kilograme în plus, o burtă cât o balenă și amețelile de care ți-am zis. Și nu sunt pe probleme, nici nu trebuie să-mi vină și nu reușesc să ies…Eu nu pot așa…
- Știu că nu poți. Am vrut doar să îți explic ce înseamnă fără grăsimi.
- Păi merg să îmi iau ceva de mâncare, ceva cu carne…un pește…
- Bine!
Ce anume aflăm? Că ne mințim singuri atunci când facem afirmații de genul asta. Noi nu putem trăi fără grăsimi. Alimentele fără grăsimi sunt limitate. De ce ai grăsime pe tine? Pentru că dacă ai sta pe un scaun, te-ar durea curul , pardon popoul tău regal, din lipsa amortizării (grăsimii). De aia ai grăsime pe popou. De ce e nevoie și de alimente grase, și te rog nu înțelege că trebui să mănânci ca nesimțitul/-a, cantități industriale de slănină, ci că pur și simplu trebuie să îți împarți rațiile de ”grăsimi” și să le alegi pe cele mai bune. De ce sunt bune grăsimile? Pentru că sunt o sursă de energie care acționează ca un combustibil pentru organism, pentru că sunt esențiale pentru creșterea celulelor, pentru că reglează metabolismul, ș.a.
Bineînțeles că modul de preparare al alimentelor este esențial. Fie ca preparăm la abur, în ulei, cuptor, importantă este cantitatea- numărul caloric și calitatea grăsimilor ingerate. Somonul meu de exemplu, cel mai adesea este făcut în tigaie, în ulei de măsline. Sunt și alte uleiuri rezistente la temperaturi ridicate, care sunt sănătoase. Cantitatea este importantă, momentul zilei, caloriile produsului și cu ce îl asezonez. Prefer un pește gras- somon, bogat în Omega 3 și Omega 6, decât 100 de grame de cartofi prăjiți cu o fleică de carne. De două ori pe săptămână este suficient. Prefer fructele de mare, în locul unei cefe de porc, prefer ciorba de linte, în locul unei ciorbe ardelenești. Știu, e bună și e grasă!
Inclusiv vegetarienii mănâncă grăsimi. Că și grăsimile astea sunt de mai multe feluri. Animale, vegetale, saturate, nesaturate…mononesaturate, polinesaturate. Poate trăim în alte lumi și nu am văzut vegetarieni ”cu forme”.
Categorii: Articole Maria Chetran