Supă cremă de țelină!
Mă intreabă bărbatul pentru cine fac supa de țelină…
- Pentru bebelușul din mine…
- A.. credeam că…
- N-ai crezut bine..:)))
E prima data când fac supa asta cremă, la sugestia Mirelei si a Adinei, două minunate doamne din grupul https://www.facebook.com/groups/814829682028073/ Cum trebuie să mănânc doar pasat săptămâna asta, si ca bebelușii, din cauza unei esofagite, cauzate de un medicament cu anestezic pentru dureri în gat (adică s-a inflamat esofagul si s-a iritat- nu pot înghiți alimentele solide, dureri toracice, nevralgie, perfuzii, analgezice, etc). Noh, astea fiind spuse, deslușit misterul. Gata, trecem mai departe si nu pe principiul ” Alta întrebare?”
Pentru supa asta, imediat după ce m-am externat, am pornit la piață. Ferească. Au înnebunit toți de Paște. Toți aleargă, și-s grăbiți.. Eu, sunt cea mai relaxată.. Mă întâlnesc cu Roxana, mă întreabă de sănătate, ii povestesc pățania mea, relaxata. Privesc in jur, toată lumea e agitata. Aleargă, e grăbită. În fine, îmi cumpăr o țelină de 500 de grame. Acasă, știu ca mai am cel putin 2 morcovi, mie îmi trebuie unul, niște usturoi mai e, nu cumpăr ca se usucă când e prea mult, îmi iau de la o mamaie de 95 de ani niște sfecla- pentru sucul de maine- am deficit de fier (n-a ieșit la analize)- trebuie sa îmi refac mucoasa esofagiana. Ca o paranteza, acum ceva timp, pentru ca nu avea sa-mi dea rest si îi lăsasem restul de bani, mi-a luat mâinile, mi-a zis sarutmana si mi le-a pupat. Am luat-o în brate pe mamaie. Azi, am aflat ca e sora bunicului soțului meu. Nu mi-am mai luat nimic de la piață.
Ajunsa acasă, am tăiat țelina , rondele, după care am luat fiecare rondea și am curățat-o de coajă. După, am tăiat-o cuburi la un cm grosime. Am mai luat un morcov, l-am curățat de coajă, l-am tăiat juliene. Ceapa roșie, aștepta frumos sa ii vină rândul. Am făcut-o si pe ea, cuburi. Am adunat un cartof, potrivit, pe care l-am curatat de coaja si l-am pus departe. În cratiță, am pus 2 linguri de ulei de măsline (Atentie ce ulei folosiți), am zdrobit doi catei de usturoi- pe care i-am pus in craticioara si , am pus toate astea (legumele). Dupa 10 minute , in care s-au inmuiat, am topit cam 1 litru jumatate de apa in doamna cratita. Au fiert vreo 30 de minute. Sarea, e dupa gust.
E timpul sa scot legumele. Cu o paleta, adun cartoful, niscaiva telina (mai multa), morcovul, si il dau deoparte. Asta e pentru piure. Imi trebuie maine la friptura de miel.
Cu ce mi-a ramas, si mi-a ramas suficient, pun in blender telina si adaug zeama in functie de consistenta pe care mi-o doresc. Smantana, e una grasa, de 20%- cam 150 de grame. Piper dupa gust si gata.
Pentru piureul de telina, am pus cartoful, telina, morcovul, am adaugat 25 de grame de unt si 100 ml de lapte de capra. Am blenduit, are o consistenta fina.
Am servit supa crema alaturi de crutoane de paine prajita ( eu am mancat abia cand s-au inmuiat bine, pentru a putea înghiti).
Pofta buna!
”Si-am incalecat pe-o sa, si v-am spus povestea mea ”
Trăiască Țelina!
Categorii: Articole Maria Chetran