Despre FIXUL care îți schimbă viața!

FIXUL presupune un program alimentar format din 5 mese pe zi. Poti consuma inclusiv carbohidrati buni si dulciuri, atata timp cat respecti cu strictete orarul meselor. Aceasta ”dieta”  exista din anul 1986,  iar acest tip de consum alimentar este bun pentru ca permite arderea rapida a grasimilor: „daca nu mananci indeajuns de des, organismul tau intra intr-o stare de protectie anti-infometare, conservand calorii, inmagazinand grasimi si folosind muschii pentru energie (nu grasimea, cum ar trebui). Mancand odata la 3 ore, accelerezi metabolismul pentru o ardere constanta de grasimi.

Regulile principale ale Fixului care îți schimbă viața!

– este un stil de viaţă care te disciplinează în alimentație

– propune 5 mese pe zi (3 mese principale şi 2 gustări)

– ore recomandate: 7, 10, 13, 16 şi 19 pentru că nutriționiștii spun că acesta este intervalul optim în care metabolismul lucrează. Am citit eu, nu trebuia să îmi spună nimeni. Nutriționiștii propun acest program în România din anul 1986 . Unii cred că l-au inventat ei. Jorge Cruise a propus acest program in anul 2000, iar mii de nutritionisti din intreaga lume, l-au preluat. Unii au afirmat ca ei l-au descoperit. Nu, Jorje Cruise l-a pus la punct. Francezii mananca la ore fixe din 1800. Esti la un pas de google, cauta!
Prin anul 1992, un anume doctor Mauro Todisco , alaturi de Paolo Marconi, a elaborat un plan dietetic numit Cronodieta. Italia- da! De ce sunt supli italienii? Propuneau un program de 5 mese- 3 mese principale si doua gustari. Deci n-a inventat niciun roman nimic.
De asemenea, exista si argumente pro si contra mancatului la ore fixe aduse de cei doi.
( Nu am inventat noi apa caldă! Au fost niște oameni care au încălzit apa imediat ce s-a descoperit focul.)
Asadar, n-am furat nimic, am adoptat stilul de viata propus de italieni. Destepti sunt astia! Au toata admiratia mea!
Mai jos veti cateva din completarile mele din EXPERIENTA MEA PERSONALA!

Pot fi și alte ore, însă ei recomandă nu mai târziu de ora 19’00. Experiența unora, spune că și la ora 20 funcționează la fel de bine, pentru ca adorm la cel putin 3 ore după ultima masă.

– luați micul dejun cel târziu după o oră de când v-ați trezit, dacă nu imediat.

– mâncați la fiecare 3 ore după aceea

– nu mâncați cu 3 ore înainte de a merge la culcare( vezi mai sus)

Regulile speciale ale Fixului care îți schimbă viața!

– rămâneți la porţii moderate de mâncare, nu trebuie să mâncați tot din farfurie. Sau puneți în farfurie precum francezii! Putin și calitativ!
– fii atent la combinațiile alimentare sănătoase. Dacă combini în fiecare zi cartofi prăjiți și carne, să nu te mire ca ajungi cât Casa Poporului. Acolo nu Fixul este de vină.
– dacă vrei să slăbești, tine cont de afecțiunile medicale pe care le ai. NU POȚI MÂNCA ORICE!
– fă-ți analizele medicale înainte de a începe- vizită la diabetolog, endocrinolog, ginecolog ( ele) , cardiolog și de ce nu, psiholog. Depresia este cea mai rea și grea boală dintre cele 4.
– așadar, verifică rezistența la insulină!
– la fiecare cafea băută, beți încă două pahare de apă în plus pentru a evita deshidratarea. Unii nutritioniști spun că nu există legătură, dar ei se bat, se ceartă, ajungând în final la concluzia că trebuie să bei apă. Știți voi, cafeaua neagră și paharul cu apă. Eu așa le primesc în cafenele când cer cafea fără zahăr ( black).
– consumați apă în cantitate de 0,03 l pe kilogram corp (dacă aveți 80 kg, beți minim 2,4 l de apă)
– nutritionistii recomanda consumul de apa si in functie de alimentele si grupe de alimente ingerate- lipide, glucide, proteine…
– dacă bei mai multă apă, te poți intoxica. Intoxicația cu apă- google.
– nu se ronțăie nimic între mese.
– nu se bea (între mese) cafea cu lapte, zahăr, capuccino, compot, ceai cu zahar. NIC, DA’ NIC!
– nu se mestecă guma de mestecat. Nici ca gustare. E un obicei prost care nu îți aduce beneficii. Vrei reîmprospătare? Apă de gură! Taie și senzația de foame. Mai ales noaptea, când stai cu ochii în tavan și urli de foame, din cauză că nu te-ai alimentat corect în zi și seara.
– mâncați lent; este nevoie de 15 – 20 de minute de la debutul mesei pentru a se instala senzaţia de saţietate, iar dacă mâncaţi lent veţi reuşi să vă săturaţi cu o cantitate mai mică de mâncare, decât dacă mâncaţi repede. Mâncatul prea rapid umple prea mult stomacul. Alimentele trebuie mestecate. Se evita astfel înghițirea unei cantități prea mari de aer.
– puteți începe și la fără 10 minute, să mâncați. Nu stăm 10 minute căscând ochii într o farfurie. Sau nu fi atât de fixist. Experienta personala mi-a aratat ca si la 30 de minute dupa fix , nu crapă cerul dacă mananc. Am respectat indicatia nutritionistilor- 3 mese principale- 2 gustari. Asadar, completarea vine de la ei, iar orarul de mese 7,10,13,16 si 19 este respectat doar de catre aceia cu aceeași rutina zilnica! Eu sunt cazul perfect de luni pana vineri, sambata si duminica e exact in functie de ora la care mă trezesc!
Ideal ar fi să nu mănânci mai mult.
– cina să fie jumătatea micului dejun. De aceea îți spun cât de importantă este prima masă a zilei. Nu o cafea, ci ceva de MÂNCAT!

– putem bea apa între mese!
– putem bea apă cu lămâie dacă nu avem restricții medicale , fără a simți aportul caloric. Rețetă : 2 litri de apă, o lămâie stoarsă. UNA , NU ZECE. Dacă ai gastrită, ulcer, nu bei așa ceva.
– putem bea apă minerală plată sau carbogazoasă ( cu dioxid de carbon) , pentru că la dracu, chiar nu îngrașă! Apa carbogazoasă mărește stomacul, dar nu îți bagă mâncarea în tine;
-‘cum bem apa? 20-30 de minute înainte de masă, și la 30 de minute spre un ceas, după masă. Dacă ești genul care nu poți fără, îți recomand ceaiuri calzi. Apa rece solidifică imediat mâncarea, digestia are loc mai greu. Asta nu înseamnă ca rămâi cu un „chetroi”.

– medicamentele le luam conform prescripției medicale. NU Influențează FIXUL.

Rezultatele Fixului care iți schimbă viața:

Veți reuşi să scăpați de 2-5 kg în primele două săptămâni şi câte 1-2 kg după aceea.

Nivelul de cortizol („hormonul de stres”) va fi vizibil redus, veți avea mai multă energie şi nu veți mai resimţi acea foame acută pe care vi se întâmplă să o resimţiți acum.

Timpul, sincronizarea inseamna totul in cazul acestui stil de viata. Astfel, micul dejun trebuie servit incepand cu ora 7:00 a diminetii. Trei ore mai tarziu, la ora 10:00, orice persoana trebuie sa serveasca gustarea, care trebuie sa includa in jur de 100 -150 de calorii  ( calculul este orientativ, stabilirea necesarului de calorii se face in functie de fiecare caz in parte) Dupa alte 3 ore se serveste masa de pranz, apoi, o gustare de 100 calorii, urmate dupa alte 3 ore de cina.

Care vor fi rezultatele?

Tinand acest stil de viata vei reusi sa scapi de 3-5 kg in primele doua saptamani si cate 1-2 kg dupa aceea, iar partea buna e ca vei ramane si cu masa musculara.

De asemenea, nivelul de cortizol („hormonul de stres”)  va fi vizibil redus, vei avea mai multa energie si nu vei mai resimti acea foame acuta pe care ti se intampla sa o resimti acum.

Ce poti si ce nu poti manca?

Cele cinci mese pe zi – PRINCIPALE SI DOUA GUSTARI nu pun presiune pe ceea ce mananci, ci pe cat mananci. Cu alte cuvinte, poti manca de la carbo, pana la carne, dulciuri sau mancaruri congelate, atata timp cat nu depasesti portiile explicate mai sus si respecti intervalul de timp. Bineinteles, carnea fara grasimi sau grasimile sanatoase si legumele proaspete te vor ajuta si mai mult, în cazul în care îți dorești să slăbești. De asemenea combinarea alimentelor este importanta. Si nu uita, nu poti manca  alimente care iti fac rau. In sensul ca, ai intoleranta la lactoza si ti se spune – ” Mananca lactate”.. Nu, nu manca. Mananca ceea ce iti face tie bine. Micul dejun trebuie sa fie cea mai importanta masa din zi ( dacă ești sedentar), iar cina trebuie sa fie la jumatatea micului dejun.

Nivel de efort: mediu . Nu neglija insa partea de sport.

Un lucru pe care il poti face pentru a urma proogramul acesta cu mese regulate la  3 ore, este crearea unui program alimentar care sa-ti permita sa nu mananci cu 3 ore inainte de culcare. Nutritionistii spun insa ca metabolismul functioneaza excelent in intervalul 7-19 si ca este indicat a se respecta acesta pentru  a avea rezultate. Este bine sa cauti retete care specifica numarul de calorii si macronutrienti, astfel incat sa nu depasesti portiile admise sau iti poti pune tabelul combinatiilor alimentare pe frigider si te ghidezi dupa ceea ce scrie pe fiecare ambalaj al produsului cumparat. Iti poti pune alarma pe telefon.Telefonul meu suna la fara 10 minute aproape de fix, dacă respect EXACT intervalul de timp. Timp berechet de a-mi pregati mancarea.

Nu este nevoie să mâncaţi tot din farfurie Vă faceţi un mai mare serviciu dacă vă opriţi exact atunci când simţiţi că foamea a dispărut.

Mai reţineţi că este nevoie de 15 – 20 de minute de la debutul mesei pentru a se instala senzatia de satietate, iar dacă mâncaţi lent veţi reuşi să vă săturaţi cu o cantitate mai mica de mancare, decât dacă mâncaţi în repede.

Numărul de calorii de care avem nevoie zilnic variază, desigur, în funcţie de sex, vârstă, înălţime, tipul corporal, stilul de viaţă şi starea generală de sănătate.
De exemplu, un tânăr de 25 de ani, care are 1.80 m şi o viaţă activă are nevoie de un aport caloric considerabil mai mare, comparativ cu un bărbat de 60 de ani, înalt de 1.70 m şi care are o viaţă mai liniştită.

”Faceţi diferenţa între calorii şi kilocalorii, kilojouli



Atunci când iniţiaţi o dietă ce se bazează pe numărarea zilnică a caloriilor, s-ar putea să întâmpinaţi greutăţi din pricina confuziei create între calorii, kilojouli (Kj) şi kilocalorii (Kcal). Deoarece pe unele produse nu este afişat numărul de calorii, ci doar valoarea kilocaloriilor, trebuie să ştiţi că 1 kcal valorează cât 1.000 de calorii.

 O kilocalorie reprezintă cantitatea de energie necesară pentru a ridica temperatura unei cantităţi de apă. Kilojoulii reprezintă energia pe care o conferă alimentul, 1kcal echivalând cu 4.184 kj.

Organismul uman are nevoie de energie pentru a se menţine în viaţă, exact ca un aparat electric care funcţionează numai după ce a fost băgat în priză. Circa 20% din cantitatea de energie de care dispunem de-a lungul unei zile merge către creier.

Din ce rămâne, cea mai mare parte este folosită pentru procesele metabolice, inclusiv energia pe care o ardem când ne aflăm în stare de repaus sau când dormim, pentru respiraţie şi pentru circulaţie.

Să nu uităm, desigur, de energia mecanică, necesară scheletului şi musculaturii pentru a ne putea mişca.

De exemplu, pe timpul sezonului rece, rata metabolică creşte pentru a produce mai multă căldură şi a menţine constantă temperatura corpului. În aceste condiţii, este nevoie de un aport caloric mai mare. De aici rezultă că în lunile calde corpul consumă mai puţin, prin urmare ar trebui să mâncăm mai puţin.

Calitatea caloriilor 



Provenienţa caloriilor impune calitatea acestora, un aspect deosebit de important în funcţionarea zilnică a organismului. Astfel, cât de eficient este transformată energia provenind din alimentele consumate de-a lungul zilei în forţă musculară, respiratorie etc., depinde de calitatea caloriilor.

Pe scurt, alimentele super procesate, dulciurile rafinate, junk-food-ul au, de obicei, un număr mare de calorii, însă sunt aşa-numitele calorii goale care nu reprezintă un aport energetic foarte mare, pentru că sunt sărace în elemente nutritive.” (csid.ro)

Practic, de câte calorii avem nevoie zilnic?


Specialiştii s-au pus de acord asupra faptului că pentru a înţelege care este numărul de calorii de care are nevoie o persoană zilnic, ar trebui estimată mai întâi rata metabolismului bazal (RMB).
Apoi valoarea acesteia se înmulţeşte cu un număr care reprezintă nivelul de activitate fizică practicată. Iar rezultatul este numărul recomandat de calorii de care are nevoie zilnic persoana în cauză.

Până să calculezi necesarul zilnic de calorii, trebuie să înțelegi că organismul consumă energie chiar și atunci când nu faci absolut nimic. Așadar, înainte de toate, trebuie să-ți calculezi rata metabolismului bazal în repaus total.

  • RMB (Femei) = 655 + (9,5 x G kg) + (1,8 x H cm) – (4,7 x V ani)
  • RMB (Bărbați) = 66 + (13,7 x G kg) + (5 x H cm) – (6,8 x V ani)

*G = greutatea în kilograme, H = înălțimea în centimetri, V = vârsta în ani

Abia după ce ai calculat RMB, poți calcula necesarul caloric, în funcție de activitatea ta zilnică, folosind ecuația Harris-Benedict:

  • Sedentar (fără efort fizic, muncă de birou) – RMB x 1,2
  • Activitate foarte ușoară (efort fizic ușor sau antrenamente ușoare 1-3 zile pe săptămână) – RMB x 1,375
  • Activitate moderată (efort de intensitate moderată sau antrenamente 3-5 zile pe săptămână) – RMB x 1,55
  • Activitate intensă (efort de intensitate mare sau antrenamente 6-7 zile pe săptămână) – RMB x 1,725
  • Activitate foarte intensă (efort de intensitate foarte mare, muncă fizică grea sau antrenamente 6-7 zile pe săptămână, uneori de 2 ori pe zi) – RMB x 1,9

Pentru a putea slăbi, corpul are nevoie de reducerea consumului caloric. Pentru a nu forța organismul, este recomandat să scazi 500 kcal./zi, dacă vrei să slăbești 500 gr./săptămână. Pentru a te îngrășa sau pentru a adăuga masă musculară, corpul are nevoie de o cantitate mai mare de calorii.

Așadar, calculează-ți necesarul zilnic de calorii, ghidează-te după el, dar încearcă să nu faci din asta o obsesie!

Trebuie tinut minim 28 de zile pentru a evita efectul de yo-yo, un efect care apare dupa incheierea curelor de slabire drastice, altfel spus pui la loc kilogramele rapide intr-o perioada mai scurta decat dieta de slabire, este recomandat sa incerci sa tii dieta 4 saptamani, dupa care sa maresti numarul de calorii consumate cu cate 200-300 pe zi in urmatoarele saptamani dupa incheierea dietei, faza de mentinere.

Referitor la exercitii, este bine sa faci miscare zilnic, dar nu este necesar sa petreci ore la sala. De exemplu, este suficient sa mergi 30 de minute pe jos, in fiecare zi. Sau sa faci aerobic acasa,  15-30 de minute. Dar sa transpiri la exercitiile cardio. Sa nu uit sa iti spun ca pentru a pierde 1 kilogram de grasime , trebuie sa arzi 9000 de calorii, si ca la sala , indiferent de tipul de exercitii pe care il faci, mai mult de 400 de calorii nu ai cum sa pierzi, iar pentru a pierde 500 de grame de grasime, ai nevoie de minim 400 de minute saptamanal petrecute in sala.

De cand am inceput stilul asta de viata, pentru ca in niciun caz nu este o dieta, am descoperit foarte multe lucruri despre mine, care tin de vointa, despre atitudine si respect fata de corpul meu. Cum sa fie mesele din zi, a fost una din intrebarile care m-au preocupat atunci cand am inceput acest stil de viata. Pornind de la numarul caloric necesar mie si de la tipul metabolic, mi-am creeat un meniu, pentru mine, fara nutritionist si bazat pe combinatii alimentare si specificul bolilor mele. Astm, alergii, dureri lombare, endometrioză, chist pe un rinichi.

Asadar, micul dejun este considerat masa cea mai importanta a zilei, pentru ca trebuie sa iti asigure energia necesara pentru intreaga zi ( tipul sedentar)

Acesta (micul dejun) este principala rezerva de minerale, vitamine si nutrienti de care ai nevoie pe tot parcursul zilei, astfel incat sa nu te simti lipsit de vlaga si energie.

Iar beneficiile pe care le aduce micul dejun asupra sanatatii, nu se opresc aici.

Momentul ideal pentru a lua micul dejun este la cel putin 30 de minute de la trezire, pentru ca organismul este pregatit sa absoarba vitaminele si mineralele continute in alimentele servite la masa de dimineata.

Alimente ideale cu care sa iti incepi ziua

Este importanta nu numai ora la care iei aceasta masa, ci si ceea ce mananci, astfel incat organismului tau sa nu ii lipseasca nimic.

Indicat este sa ai un mic dejun cat mai variat. Acesta poate sa contina cereale integrale, pentru ca sunt o sursa ideala de vitamine, acizi grasi omega-3, acid folic, fibre, potasiu si magneziu. Un iaurt este mereu indicat, fiind o sursa bogata in calciu si probiotice.

Fructele proaspete sunt o alegere potrivita, pentru ca sunt bogate in vitamine, antioxidanti si fibre, ceea ce inseamna ca ajuta la digestie si te protejeaza de mai multe afectiuni. Alege intotdeauna un fruct de sezon. Eu mananc fructele la ora 10. De ce 10? Pentru ca profit la maxim de vitamine si minerale.

Ouale sunt un aliment ideal pentru a-ti incepe ziua, fiind surse sanatoase de proteine si vitamine importante, printre care vitamina D. Mananc foarte multe albusuri, pentru proteine- avand in vedere ca tipul meu somatic este endomorf si ca alimentatia mea este compusa 30-35% din proteine, 15-20%  lipide si 40-45% carbohidrati.

Painea din cereale integrale este, de asemenea, o alegere buna pentru masa cea mai importanta a zilei.

Alimentele consumate la aceasta masa ajuta la o mai buna concentrare, cat si la imbunatatirea memoriei. De aceea, te ajuta sa fii mai productiv mai ales in prima parte a zilei.

Micul dejun inseamna si un risc mai scazut de a suferi de anumite deficiente de minerale si vitamine, caci alimentele pe care le consumi au grija sa te „aprovizioneze” cu aceste elemente nutritive.

Un alt beneficiu, este acela ca previne aparitia kilogramelor in plus, pentru ca persoanele care mananca dimineata vor consuma mai putine alimente in timpul zilei si mai ales seara, cand caloriile se transforma cel mai usor in depozite de grasime.

Totodata, cei care nu iau aceasta masa sunt mai predispusi fumatului si sedentarismului, obiceiuri nocive pentru sanatate.

Cate calorii sa consumi la micul dejun

In ceea ce priveste numarul de calorii pe care ar trebui sa il contina alimentele din farfuria pregatita pentru micul dejun, este indicat sa fie in jur de 500.

Daca sari peste micul dejun, te poti confrunta cu dureri de cap, stari de iritabilitate si scaderea puterii de concentrare. De asemenea, lipsa acestei mese poate sa iti creeze si stari de anxietate, cat si ameteli.

Regula de baza este ca mesele principale sa fie separate de gustari (intotdeauna este bine sa existe o distanta de o ora sau doua intre consumul lor), iar fiecare gustare nu trebuie sa depaseasca 100 -150 de calorii. Propunerea mea vine cu o distanta de trei ore.

Alimentele consumate intre mese, cele care furnizeaza proteine, fibre si vitamine (mai putin grasimi saturate si zaharuri), reduc aportul caloric total, intrucat alunga senzatia de foame si ajuta la reducerea portiilor de la mesele principale.

Fructele si legumele sunt ideale  ca si gustari, deoarece nu contin grasimi nocive si calorii in exces. Iaurtul, painea si biscuitii din faina integrala si grasimile sanatoase mononesaturate din fructele oleaginoase constituie optiuni sanatoase pentru o gustare cu efecte pozitive asupra organismului. De aceea mananc in fiecare zi , la gustarea de la ora 16.00, un ”pumn” de oleaginoase pentru că sunt excelente intr-o nutritie echilibrata, fiind bogate in acizi esentiali omega-3, care reduc nivelul colesterolului rau in corp (LDL) si il cresc pe cel bun (HDL).  ( 10-15 migdale sau 30 de grame- intrucat au multe calorii).

Exemple:

– migdale 15 bucati;
– alune 20 bucati;
– fistic 30 bucati;
– seminte de floarea soarelui 3 linguri;
– mix de alune 25 de grame;

Mancand in mijlocul zilei, la cateva ore de la micul dejun, iti re-energizezi organismul si iti cresti nivelul de zahar din organism, atunci cand concentrarea scade. Daca te simti epuizat, mancand chiar si un pranz mic, iti poate creste nivelul de energie si te vei simti revigorat si bun de munca , pentru urmatoarele ore. Asadar, manacand pranzul, iti mentii un metabolism activ, mai ales daca vei avea mese moderate si cantitative  , si mai ales calitative, iar inainte si dupa pranz vei avea parte de acele gustari. Lungile perioade de infometare, dintre mesele copioase, creează goluri care impiedica metabolismul tau sa fie activ si plangi.. ”Metabolismul meu este lenes”

Pranzul, iti da ocazia sa te opresti din ceea ce faci, din activitatile zilnice si iti ofera acea energie pentru intreaga dupa amiaza. Eu intotdeuna mizez  si spun ca si ceea ce mananci la pranz este important, pentru ca in functie de asta, iti maresti si nivelul de energie. Mancand la intervale regulate de timp, anume din trei in trei ore sau cele cinci mese pe zi, constituie un factor important in mentinerea sanatatii tale.

Prin pauza de pranz, nu faci altceva decat sa iti mentii creierul activ si mai mult decat atat, te va ajuta foarte mult sa te concentrezi asupra lucrurilor pe care le ai de facut in ziua respectiva.  Daca o persoana lucreaza intr-un mediu cu factori de stres, o pauza de masa este o oportunitate pentru aceasta de a se deconecta,  si nu face altceva decat sa previna anumite complicatii, ce tin de sanatate, cauzate de starea de stres. Ihi, ala mic si negru , care sta pe umarul tau.

Neluand aceasta pauza pentru pranz, iti poate creste nivelul de cortizol- hormonul stresului-  care poate duce la acumularea in organism a tesutului adipos, a mancatului in exces. Daca cineva  nu isi ia aceasta pauza pentru pranz, este posibil ca aceasta sa nu realizeze cat de mult mananca la celelalte mese din zi.

De ce ne simtim somnorosi imediat dupa ce mancam pranzul?

Cum spuneam, pranzul nu este atat de important pe cat este si calitatea produselor ingerate. Ne simtim somnorosi  si sleiti de putere dupa ce mancam, deoarece carbohidratii fac ca tryptophanul si serotonina,  sa fie mult mai accesibila creierului.  Chiar si carbohidratii simpli pot face o persoana sa se simta obosita.

Tryptophanul il gasim in anumite alimente. Atunci cand ajunge la nivelul creierului, aceasta se transforma in serotonina, care este un neurotransmitator. Serotonina este atunci transformata in melatonina. Melatonina este un hormon eliberat de glanda pineala, noaptea,  si regleaza somnul. Cele mai bogate surse in triptofan sunt carnea de curcan, pui, vita, orez brun, nuci, peste, lapte oua, branza, fructe si legume. Consumul acestor alimente cu un continut mare in triptofan, alaturi de carbohidrati stimuleaza eliberarea serotoninei in organism.

Carbohidratii simpli pot creste nivelul de somnolenta, intrucat acestia sunt absorbiti mult mai repede de catre organism, ceea ce face ca nivelul de zahar din organism sa creasca si sa scada in mod rapid. O absorbtie rapida, poate face o persoana sa se simta plina de energie, insa acest nivel de energie nu dureaza pentru mult timp, si este in general urmat de starea de oboseala, aia de care te temi atunci cand esti la serviciu, la birou, stare din cauza careia, renunti, de cele mai multe ori la masa de pranz.  Carbohidratii simpli pot include foarte multe alimente procesate, cum ar fi bomboanele, cerealele cu zahar, produsele de patiserie cu foarte mult zahar, sucurile cu nivel ridicat de zahar.

Un pranz facut acasa si luat la caserola, poate fi o solutie perfecta pentru tine si atunci nu ai mai avea scuze. Caserole exista slava Domnului, important e sa vrei tu sa faci schimbarea. Nu conteaza unde mananci, in masina, la birou, la restaurant, pe strada.. Si am ajuns la punctul acela.. mancatul pranzului pe strada. Noi nu avem inca obiceiul, cum se intampla in afara , de a te opri si a sta cu tine 20 de minute, pentru a manca. Noi , ne punem poate prea multe intrebari.. ”Sa-mi scot caserola cu varza in mijlocul parcului? Nu, nu este frumos.. Astept..”, ” Sa mananc in timp ce merg pe strada.. se uita lumea ciudat la mine.. Nu, nu pot sa fac asta”. Ajungi la concluzia ca, de fapt, decizia de a nu lua pranzul oriunde te-ai afla, tine in primul rand de mentalitatea ta, si nu de a celor din jur. Creandu-ti bariere, nu faci altceva decat sa construiesti bariere.

De obicei, oamenii care vor sa scada in greutate, sar peste cina , pentru a mai reduce numarul de calorii, insa acestia nu isi dau seama ca si aceasta masa din zi, este esentiala pentru sanatatea lor.

A avea  o masa sanatoasa inainte de a ne retrage la somn, este esential, iar expresia, ” sa mananci ca un sarac”, nu este tocmai buna de aplicat intrucat, avand in vedere faptul ca in urmatoarele 8-10 ore vei face pauza, te-ai putea priva de foarte multi nutrienti, si este necesar sa iti mentii o rata metabolica buna.

Mancand la cina , nu te privezi nici de carbohidrati buni, nici de vitamine si in niciun caz de fibre. Cina, mentine nivelul de zahar si insulina , la un nivel stabil atunci cand te odihnesti.

De ce sa mananci cina? Pentru ca iti ofera numeroase beneficii.

  • o cina sanatoasa in carbohidrati, vitamine si fibre , imbunatateste digestia.
  • avand cina cu cel  putin 3 ore inainte de somn  , te poate ajuta sa scazi in greutate sau sa iti mentii greutatea
  • starea de satietatea se mentine pentru mai mult timp
  • te ajuta sa ai un somn linistitor
  • iti ofera acea stare de bine, care se reflecta in comportament si incredea in sine
  • a lua cina impreuna cu familia imbunatateste relatiile cu membrii acesteia.

De ce nu este bine sa sarim peste cina? Pentru ca:

  • din saritul cinei, va rezulta un nivel scazut de insulina si a  nivelului de zahar din sange, din corp
  • corpul tau intra intr-o stare de infometare si isi foloseste toate rezervele de energie
  • Vei sfarsi prin a te trezi in mijlocul noptii, infometat si urland dupa mancare
  • nu in ultimul rand, corpul tau nu va primi nutrientii necesari de care are nevoie sa functioneze.

Cum sa avem o cina sanatoasa?

  • mananca devreme ,  sau cu cel putin 3 ore inainte de culcare. A adormi imediat dupa cina, poate stoca energia, care se transforma in grasime.
  • mananca o masa usoara, fara grasimi
  • include salate, supa, peste la masa de seara
  • mananca cu moderatie. O masa copioasa , te va face sa te simti umflat, si poti avea probleme legate de digestie
  • nu consuma bauturi ce contin cofeina, in timpul mesei. Acestea vor actiona ca niste stimulatori care te vor tine treaz o buna bucata de timp. Somnul este esential daca vrei sa dai cateva sau mai multe kilograme jos
  • evita alcoolul la cina. Si acesta afecteaza calitatea somnului

Eu principiile astea le aplic si imi merge tare bine. Am energie pentru intreaga zi, mi s-a schimbat starea in foarte bine, aspectul pielii mele s-a imbunatatit, pierd grasime si castig masa musculara. Intr-un cuvant, ma smt extraordinar!

Fixul care iti schimba viata, este cel mai frumos lucru care mi s-a intamplat in 2016.

Despre pericolele ascunse din Fixul care iti schimba viata:

”Multe persoane care tin cure de slabire, obisnuiesc sa mestece gume cand li se face foame. Insa guma de mestecat, nu tine pofta de mancare sub control si chiar indeamna organismul sa ceara alimente junk food.

Un studiu publicat recent in revista de specialitate “Eating Behaviors” arata ca guma de mestecat face mai mult rau in cura de slabire decat bine, pentru ca trezeste in persoanele care o mesteca pofta de alimente junk food, precum biscuiti, bomboane sau chipsuri.

Vinovat pentru acest fenomen este mentolul din guma, acea substanta care ii da gustul proaspat mentolat. Si paste de dinti contine mentol si aproape toata lumea a constatat, cel putin o data, ca o banana sau un suc natural de portocale consumate dupa spalatul pe dinti au un gust rau, desi sunt produse cat se poate de sanatoase si gustoase in alte conditii, a atras atentia co-autorul studiului Christine Swoboda, nutritionist la Universitatea de Stat din Ohio.

Mentolul din guma de mestecat actioneaza la fel: determina omul sa respinga produsele proaspete si naturale.

Christine Swoboda si Jennifer Temple de la Universitatea din Buffalo au decis sa stabileasca exact ce rol are guma de mestecat in procesul de slabit. Au coopotat 44 de voluntari carora li s-au pus la dispozitie tot felul de alimente: de la salate la mandarine si la struguri, dar si chipsuri, bomboane si alte produse catalogate drept junk food. Jumatate din participanti au mestecat guma in perioada studiului, iar ceea ce mancau dupa si inainte a fost analizat indeaproape.

Oamenii de stiinta au constat ca atunci cand mestecam guma, luam mai putin mese in timpul zile. Dar acest lucru nu inseamna neaparat un aport caloric mai mic. Persoanele care au mestecat guma in timpul studiului au preferat alimente bogate in calorii, multe din categoria junk, si au avut chiar un aport caloric zilnic mai mare decat persoanele care nu au mestecat guma.

“De vina este mentolul care interactioneaza cu nutrientii dn fructe si din legume si le face sa aiba un gust rau, determinand persoanele sa nu le mai consume”, explica Swoboda.

Ea atrage atentia ca se creeaza un mecanism prin care fructele, in mod normal gustoase, sunt “vazute” de creier drept alimente cu gust rau, motiv pentru care acesta le respinge. In schimb, produsele bogate in grasimi, in zaharuri si in calorii nu contin nutrientii din fructe care reactioneaza cu mentolul, motiv pentru care, chiar si dupa spalatul pe dinti sau mestecatul gumii, acestea tot au un gust bun. Creierul invata acest lucru si incepe sa ceara junk food.
Nu știu câte persoane au citit lista de ingrediente de pe pachetele de gumă de mestecat, dar sunt convins că dintre cei care au citit-o peste 70-80% la sută nu au înțeles nimic.

După cum veți vedea în continuare gumele de mestecat sunt cele mai toxice “alimente”, iar dumneavoastră vă expuneți zilnic, în mod voluntar, organismul la atacul substanțelor prezente în acestea.

guma de mestecat daunatoare
Îndulcitori
În funcție de firma producătoare sau de tipul de gumă de mestecat, acesta poate conține între 1 și 6 îndulcitori. Cei mai cunoscuți sunt sorbitolul și aspartamul. Mai există și malitol, manitol, acesulfam, xilitol etc.

Câteva dintre efectele sorbitolului și aspartamului asupra organismului sunt: slăbirea sistemului imunitar, hipotensiune, afecțiuni cardiovasculare, retinopatie, cataractă, dureri abdominale, flatulență, balonare, dureri de cap, spasme musculare, depresie, probleme de vedere etc.

Trebuie să vă gândiți că în foarte multe gume se folosesc mai mulți îndulcitori, fiecare venind cu “doza” lui de efecte nedorite.

Arome naturale și artificiale
De obicei aromele naturale sunt mai mult arome artificiale dacă ținem cont că acestea trec prin foarte multe etape până ajung în produsul final. Să nu va imaginați că atunci când este produsă o gumă de mestecat cu aromă “naturală” de pepene sau capșuni vine cineva și aruncă acolo un kilogram de capșuni sau câteva felii de pepene.

Aromele naturale sunt substanțe extrase din diverse materii prime de origine animală sau vegetală și au fost procesate cu ajutorul unor substanțe mai mult sau mai puțin naturale. În cazul extragerii aromelor prin intermediul unor substanțe artificiale, o mică parte din acestea rămâne în extras. Este aproape imposibil să produci o substanță ce este 100% pură.

Despre aromele artificiale nici nu cred ca mai are rost să vă povestesc. Un lucru amuzant este faptul că producătorii de arome artificiale susțin că acestea sunt la fel cu cele naturale sau chiar mai bune.

Nu cred acest lucru și consider că cele “naturale” sunt puțin mai spre natural decât cele artificiale și că afirmațiile de mai sus reprezintă doar lupta între producătorii celor două tipuri de arome sau între procesatorii ce le folosesc în produsele lor.

Coloranți artificiali și naturali
În cazul coloranților se aplică cele spuse despre aromele “naturale” și chiar dacă există coloranți din morcovi, sfecla roșie etc., aceștia nu prea mai au legatură cu alimentul din care au fost extrași.

Sunt multe studii ce arată că aceștia nu au efecte adverse “grave”. Putem trage concluzia ca aceștia au efecte adverse, doar că mai ușoare, ca diaree, balonare, dureri de cap etc. Coloranții alimentari naturali pot fi obținuti chiar și din gândaci. Mai multe despre acest aspect puteți citi aici.

Cei mai folosiți coloranți în gumele de mestecat sunt: oxidul de titan, roșu 40, tartrazina și curcumina.

Colorantii artificiali pot fi cancerigeni si pot produce multe alte afecțiuni. În cazul copiilor, aceștia pot produce sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare.

Gumele de mestecat mai conțin:
– bază de gumă – un amestec de cauciuc, rașină și elastomeri ce conșine și acetat de vinil, substanță posibil cancerigenă.

– uleiuri parțial hidrogenate – pline de grăsimi trans și similare uleiurilor parțial hidrogenate din margarină.

– glicerol – provoacă dureri de cap, amețeală, balonare, greață și diaree.

– BHA – cancerigen pentru animale.

– agenți de îngroșare și glazurare – gumă de caruba, gumă arabică, gumă guar, gumă Xantan. Acestea sunt substanțe produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteză chimică și pot produce diaree, balonare, alergii etc.

– acid citric – aditiv alimentar ce produce iritarea mucoaselor și distruge smalțul dentar.

Alte efecte ale gumei de mestecat
Atunci când mestecați gumă, organismul, crezând că este ora mesei secretă inutil salivă și enzime și astfel puteți avea probleme digestive grave.

Gumă de mestecat poate să distrugă aparatele dentare, smalțul dinților și plombele.

Din cauza consumului frecvent de gumă de mestecat mușchii implicați în masticație obosesc producând dureri de cap. În acest mod se uzează inutil articulațile mandibulei, ceea ce poate produce dureri pe perioade îndelungate.”

Inclusiv cafeaua fara zahar are un aport caloric de 8 de calorii la 150 de ml, insa nutritionistii spun ca nu trebuie/merita a fi luat in calcul. Daca adaugi zahar, se schimba aportul caloric. O cafea poate ajunge de la 130 la 300 de calorii.

Fixul care îți schimbă viața, este un mod de viață care te schimbă din interior. NU ESTE O DIETĂ!

FIXUL este acel mod de viata care de fapt nu îți propune nicio dietă anume, ci încearcă să schimbe obiceiurile alimentare, să te schimbe din interior către exterior. FIXUL care îți SCHIMBĂ  VIAȚA este de fapt FIXUL de a avea un FIX care constă în a mânca ordonat de cinci ori pe zi, la intervale regulate de trei ore, cu o pauză de 12 ore între cină și micul dejun și o regulă esențială- lasă să treacă măcar trei ore de la cină, pană adormi. Respectând acestea, vei avea o viață sănătoasă și un tonus psihic foarte bun.
Se numește Fixul care iti schimba viata pentru ca mie mi-a schimbat viata. Denumirea de ”Fixul care iti schimba viata” este marca inregistrata la OSIM si orice folosire in mod abuziv a denumirii acesteia cade sub incidenta Legii 8/1998.
SUCCES!

Sunt încă grasă, dar mă tratez!
Fixul care îți schimbă viața!

 

32 de comentarii »

  1. Sa inteleg ca necesarul meu de calorii, zilnic este dat de formula RMB×1,375?
    AM calculat RMB si este , in cazul meu:498,8
    Deci, 498,8×1,375=685,85 calorii pe zi
    Sa inteleg ca eu doar 685 de cal trebuie sa consum zilnic?????
    Atat imi da, calculand dupa formulele date aici!!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Mulțumesc din suflet pentru multele,multele informații atât de utile ,pentru susținere și incurajari.Am început și eu acest stil de viață ordonat ,și în 10 zile – 2,5kg.
    Cu foarte multi ani in urma(28 -29)fara sa se numească FIXUL
    mi-am disciplinat mesele și am pierdut în greutate peste 20kg
    .Am rămas multi ani cum trebuie mâncând nu doar la ore fixe ,ci și dietetică.
    Succes și voința începătorilor!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Ce facem cand e imposibil sa respectam varianta mancat la 3 ore. Spre exemplu cazul de fata:
    – mic dejun undeva in jur de ora 7 cel tarziu
    – pranz la 12
    – cina in jur de 19-20
    – fara gustari

    Daca as lua micul dejun la 6 (ceea ce ar insemna sa mananc imediat dupa trezire) ca sa iau gustarea la 9 si pranzul la 12 ar fi ok dar dupa gustare la 15 ok dar cina la 18 e imposibil… e grav daca se amana cu o ora jumate doua cina? tinand cont ca oricum nu ma culc niciodata inainte de 23-00

    Apreciat de 1 persoană

    • Până să calculezi necesarul zilnic de calorii, trebuie să înțelegi că organismul consumă energie chiar și atunci când nu faci absolut nimic. Așadar, înainte de toate, trebuie să-ți calculezi rata metabolismului bazal în repaus total.

      RMB (Femei) = 655 + (9,5 x G kg) + (1,8 x H cm) – (4,7 x V ani)
      RMB (Bărbați) = 66 + (13,7 x G kg) + (5 x H cm) – (6,8 x V ani)
      *G = greutatea în kilograme, H = înălțimea în centimetri, V = vârsta în ani

      Abia după ce ai calculat RMB, poți calcula necesarul caloric, în funcție de activitatea ta zilnică, folosind ecuația Harris-Benedict:

      Sedentar (fără efort fizic, muncă de birou) – RMB x 1,2
      Activitate foarte ușoară (efort fizic ușor sau antrenamente ușoare 1-3 zile pe săptămână) – RMB x 1,375
      Activitate moderată (efort de intensitate moderată sau antrenamente 3-5 zile pe săptămână) – RMB x 1,55
      Activitate intensă (efort de intensitate mare sau antrenamente 6-7 zile pe săptămână) – RMB x 1,725
      Activitate foarte intensă (efort de intensitate foarte mare, muncă fizică grea sau antrenamente 6-7 zile pe săptămână, uneori de 2 ori pe zi) – RMB x 1,9
      Pentru a putea slăbi, corpul are nevoie de reducerea consumului caloric. Pentru a nu forța organismul, este recomandat să scazi 500 kcal./zi, dacă vrei să slăbești 500 gr./săptămână. Pentru a te îngrășa sau pentru a adăuga masă musculară, corpul are nevoie de o cantitate mai mare de calorii.

      Așadar, calculează-ți necesarul zilnic de calorii, ghidează-te după el, dar încearcă să nu faci din asta o obsesie!

      Apreciază

  4. Pot mânca astfel :
    7 micul dejun
    10 gustare
    13 gustare
    16 pranz
    19 cina ?
    Ajung acasa in jur de ora 19 si , daca doar am gustat ceva la ora 16 , imi vine sa rup frigiderul la 19 🙈

    Apreciază

  5. Am citit tot, e foarte bine explicat , numai ca , la un moment dat , in text a aparut o eraoare(?) privitoare la reducerea kilocaloriilor cu 500 pe zi.:”Pentru a putea slăbi, corpul are nevoie de reducerea consumului caloric. Pentru a nu forța organismul, este recomandat să scazi 500 kcal./zi, dacă vrei să slăbești 500 gr./săptămână. Pentru a te îngrășa sau pentru a adăuga masă musculară, corpul are nevoie de o cantitate mai mare de calorii.” Deci as dori o precizare , e vorba de kilocalorii ori de calorii. Deci daca facandu-mi calculul

    RMB (Femei) =( 655 + (9,5 x G kg) + (1,8 x H cm) – (4,7 x V ani))*1,55 mi-a rezultat 2003 calorii , reduc cu 500, am voie la 1500 cal. pe zi. E OK? Multumesc mult pentru sfaturi si raspuns.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s